Halloumi saganaki (gebakken Griekse kaas)
, ,

Halloumi saganaki (gebakken Griekse kaas)

Hoera, de weergoden zijn in een iets betere stemming en ik heb al een paar dagen geheel regenvrij Amsterdam kunnen doorkruisen. Niet dat er in Amsterdam geen buien te bespeuren waren, want die waren er wel degelijk deze week. Het barstte in ieder geval niet boven mijn hoofd los en dat scheelde weer een stel pandaogen door uitgelopen mascara en middelvingertjes richting automobilisten die gniffelend tsunami’s op het fietspad veroorzaken terwijl ze zelf droog langs scheuren.

Nee, deze week was het beter. En sinds gisteren heb ik daarom ook een zomergevoel. En een zomergevoel omvat bij mij zin in kleine hapjes die je buiten op het terras met elkaar kunt delen. Zojuist heb ik dan ook een berg halloumi saganaki gemaakt, gebakken Griekse kaas met wat honing, citroensap en gedroogde oregano. Saganaki verwijst overigens naar het pannetje waarin de kaas van oorsprong wordt gebakken: een pannetje met twee handvaten waar de je gebakken kaas ook in serveert. Hoewel kefalotiri de meest gebruikelijke kaas is om voor saganaki te gebruiken, werkt halloumi ook prima (en die is wat makkelijker te verkrijgen in Nederland).

Halloumi saganaki (gebakken Griekse kaas)
Halloumi saganaki: goudbruin gebakken Griekse kaas met honing, citroen en oregano

Door Zuid-Europees eten in mijn Amsterdamse keuken te bereiden kom ik een beetje in de vakantiestemming ondanks het feit dat ik de godganse dag in een ietwat muf kantoor in het meest grijze deel van Amsterdam West achter de computer doorbreng. Niet dat deze halloumi saganaki me herinnert aan het mooie Griekenland, want ik zal je wat vertellen: daar ben ik nog nooit geweest. Wel doet dit hapje me verlangen naar een hutje met uitzicht op de blauwe Middellandse zee- en dan graag zonder gestreste mensen die over de meest triviale zaken aan je kop zeuren.

Ook als je net als ik een drukke week achter de rug hebt en daarom geen uren achter het gasfornuis wilt staan is deze halloumi saganaki het perfecte hapje om te maken: het kost je slechts enkele minuten. Genoeg tijd om daarna je kostbare vrije tijd buiten in de zon door te brengen, te dromen over een welverdiende vakantie in een zonnig oord en weer op te laden voor de komende werkweek. Fijn weekend!

Ingrediënten voor een appetizer of bijgerecht voor 2-4 personen:

250 gram halloumi

1 ei

3 eetlepels bloem

1-2 theelepels honing

Sap van een citroen (naar smaak)

1 theelepel gedroogde oregano

olijfolie om in te bakken

To do:

Zet een koekenpan met een flinke scheut olijfolie op het vuur en laat goed warm worden. Snijd ondertussen de halloumi in dikke vierkante plakken.

Kluts een ei los in een kom. Pak een bord en bestrooi met de bloem. Haal de stukken halloumi door het ei en daarna door de bloem. Klop de overtollige bloem van de kaas af en leg in de pan met olie. Bak de halloumi saganaki op middelhoog vuur aan beide zijden goudbruin.

Leg de halloumi saganaki op een bord en besprenkel met wat citroensap en honing en strooi de oregano erover heen. Eet als borrelhapje of als bijgerecht. En vergeet dat glas wijn erbij vooral niet.

Halloumi saganaki (gebakken Griekse kaas)
Halloumi saganaki (gebakken Griekse kaas) in slechts een paar minuten op tafel

 

 

Halloumi saganaki (gebakken Griekse kaas)
Halloumi saganaki: de perfecte appetizer om de zomer te vieren!

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *