Harissa kippenvleugels

Easy: kippenvleugels met harissa uit de oven

Voor wie eerder al watertandend naar de Koreaanse gefrituurde kip heeft zitten (of staan) staren, maar niet in actie kwam omdat de bereiding toch wat te veel moeite zou kosten, heb ik een oplossing: kippenvleugels met harissa uit de oven. Dit is mijn nieuwste borrelsnack of bijgerecht tijdens het avondeten, eentje die zelfs een ongeduldige idioot met twee linker handen op tafel kan zetten.

Kippenvleugels met harissa uit de oven
Kippenvleugels met harissa uit de oven

Voor deze kippenvleugels heb je geen frituurpan met gevaarlijk heet (en nare geurtjes verspreidend) vet nodig en je hoeft het vlees al helemaal niet uren te laten marineren. En toch hebben deze kippenvleugels alles wat ik lekker vind: ze zijn juicy, lichtzoet én spicy. En dat komt allemaal door de harissa waarmee je de kippenvleugels dient in te smeren. Harissa is een rode spicy saus of pasta, vergelijkbaar met sambal, met onder andere rode pepers, citroen, knoflook en komijn. Dit van oorsprong Tunesische goedje tilt rijsgerechten, soepen en vlees binnen no-time naar een hoger niveau- mark my words. Ook deze easy peasy* kippenvleugels uit de oven dus. En omdat harissa zo’n smaakmaker is heb je maar 2 andere ingrediënten nodig om de meest lekkere snack op tafel te zetten: honing en citroensap, dat is alles. Hoewel het geenszins nodig is vind ik de kippetjes nog lekkerder met een dipsaus van wat yoghurt en verse koriander. Maar dat moet je zelf beslissen. Proberen maar zou ik zeggen!

Ingrediënten voor 20 stuks

10 kippenvleugels, gehalveerd

2 eetlepels olijfolie

1 flinke eetlepel harissa

2 eetlepels honing

2 eetlepels citroensap

zout en peper

extra: braadslede of een bakplaat waar een rooster op past

Yoghurt dipsaus:

3 eetlepels dikke yoghurt

1 eetlepel korianderblaadjes, fijngehakt

citroensap naar smaak

zout en peper

To do:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de braadslede met aluminium folie en vet het rooster/rekje licht in met (olijf)olie.

Pak een grote kom. Meng de harissa met de honing, citroensap, zout en peper. Doe de gehalveerde kippenvleugels in het harissamengsel. Zorg dat de vleugels aan alle kanten goed bedekt zijn.

Leg de kippenvleugels op het rooster/rekje en zet op de bakplaat of braadslede. Zet in de oven en bak in ongeveer 25-30 minuten gaar. Draai de kippenvleugels op de helft van de baktijd om.

Maak ondertussen de yoghurt dipsaus door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Proef en breng op smaak met extra zout en peper.

Serveer de kipenvleugels op een plank of schaal met de dipsaus ernaast. Lekker bij de borrel, maar ook als bijgerecht. Eet deze kip bijvoorbeeld samen met een frisse tabouleh.

*excuses voor zo veel Engelse hipster-praat achter elkaar.

Kippenvleugels met harissa uit de oven
Kippenvleugels met harissa uit de oven

 

 

 

2 thoughts to “Easy: kippenvleugels met harissa uit de oven”

    1. Door mijn harissa zit al een boel knoflook. Heb je een knoflookloze variant, dan zou ik inderdaad knoflook toevoegen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *