Bietensoep met geroosterde kikkererwten

Bietensoep met geroosterde kikkererwten

Nadat de Amsterdamse straten gisteren in een feloranje, maar vrolijke chaos veranderden ziet alles er vandaag extra grauw uit wanneer ik uit mijn raam kijk. Er staat een flinke wind en het zonnetje laat zich nog niet echt zien. Ik verbaas me er overigens over hoe bizar snel de gemeente al het vuil dat tijdens het gehos en gedrink wordt geproduceerd ’s nachts weghaalt en schoonpoetst- een waar wonder als je je bedenkt hoeveel bende er is op Koningsdag. Struikelde ik vannacht nog over een halve hamburger en een verdwaalde pizzapunt, vandaag zijn alle lege glazen en etensresten verdwenen- op twee afgetrapte zwarte pumps van maat 45 na die treurig voor mijn deur liggen.

De oranje verjaardag van de koning vierde ik gisteren in de kleine straatjes in Amsterdam West met veel bier en glaasjes goedkope prosecco. De lunch en het diner bestonden uit patat van de Westerstraat en een pizza van de pizzameneer die precies weet wat ik wil hebben wanneer ik hem beschonken opbel en enkel “pizza” door de telefoon kan mompelen (en dergelijke bestelling wordt meestal als zeer onduidelijk ervaren bij pizzeria’s, ja). Na de ongezonde oranjepret is het vandaag ten eerste bijkom-dag en daarnaast groenten-dag voor een broodnodige vitamineboost. Mijn keuken kleurt vandaag daarom roze. Gevaarlijk roze, want een spettertje krijg je niet meer uit je kleren (wat bij mij niet erg is omdat ik in een oud huispak rondbanjer, maar wees gewaarschuwd). De vriend heeft namelijk bieten gehaald waar bietensoep van gemaakt moet worden. En dat vind ik wel een goed idee, omdat ik niet zo vaak bietensoep maak, maar het wel vaak in buiten de deur bestel. Een echte Borscht met wodka is deze soep niet, maar wel bijzonder lekker door de dille, yoghurt en geroosterde kikkererwten als supertopping.

Ingrediënten

600 gram bieten, in blokjes gesneden of geraspt

3 tomaten, gehalveerd

1 ui, fijngehakt

1 teen knoflook fijngehakt

1 theelepel suiker

Een scheut azijn

500 milliliter groentebouillon

1 eetlepel gehakte dille

olijfolie

Yoghurtsaus:

2 theelepels gehakte dille

5 eetlepels yoghurt

Zout en peper

Voor de geroosterde kikkererwten

1 blik van 400 gram kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

Olijfolie

3 tenen knoflook, geplet

Extra:

100 gram feta, verkruimeld

 To do:

Zorg dat je oven op 190 graden is voorverwarmd. Dep de kikkererwten droog, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Voeg de geplette tenen knoflook toe en spreid uit op een bakplaat. Zet in de oven en laat in 30-40 minuten lichtbruin en knapperig roosteren. Schep de kikkererwten zo nu en dan om.

Leg de gehalveerde tomaten met hun snijvlak naar boven op een andere bakplaat. Besprenkel met olie en wat zout en peper. Rooster 20 minnuten in de oven. Laat daarna afkoelen en verwijder het velletje. Hak de tomaten in blokjes.

Zet een grote pan op het vuur en verwarm een scheut olijfolie. Voeg de ui toe en blak glazig. Voeg de knoflook toe en bak een minuut goed door (zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt). Voeg de stukjes biet en ontvelde tomaten toe. Blus af een scheut azijn. Voeg daarna de groentebouillon en wat suiker toe. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten op laag vuur doorkoken totdat de bieten goed zacht zijn.

Pureer de bietensoep in een blender of met een staafmixer. Roer de gehakte dille er doorheen. Proef of de soep op smaak is en voeg zo nodig extra zout, peper en dille toe.

Meng voor de yoghurtsaus de yoghurt met zout, peper en dille. Wanneer de kikkererwten goed knapperig zijn geroosterd kun je de borden opmaken. Schep de soep in kommen en voeg een eetlepel yoghurtsaus toe. Verdeel wat feta over de kommen en eindig met een flinke hand kikkererwten. Garneer met wat extra dille. Mooi om naar te kijken en nog lekkerder om op te eten, zowel warm als koud! Deze simpele bietensoep is dan wel roze, maar wat mij betreft een koningsmaal.

Bietensoep met geroosterde kikkererwten

Bietensoep met geroosterde kikkererwten
Bietensoep met geroosterde kikkererwten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *