Dat ik een koolhydratenfanaat ben en me geen leven kan voorstellen zonder goed belegde bammetjes en volle borden pasta mag inmiddels duidelijk zijn. Die fear of carbs heb ik (vooralsnog) goed buiten de deur kunnen houden. De meneer bij mij thuis valt al flauw bij het idee om een koolhydraatarme (of nog erger: een koolhydraatvrije) maaltijd te moeten doorstaan, dus daar bof ik maar mee. Want hoe zou het zijn, zo’n hip leven met een dikke zalmmoot of je bord zónder aardappelpuree? Of een tosti kaas zonder brood? Een pasta pesto zonder pasta? Een hel!
Toen een vriendin me laatst tijdens een flauw “kies-uit-dit-of-dat-spelletje” vroeg te kiezen uit een leven met enkel pasta, rijst, aardappelen of brood- je móest kiezen- en je de andere drie soorten nooit meer mocht eten heb ik na drie kwartier dubben en peinzen eruit kunnen persen dat ik dan voor brood zou kiezen. Dit omdat ik de hele dag door brood eet. ’s Ochtends bij het ontbijt (naast een bak yoghurt), ’s middags als lunch en ’s avonds om alle sauzen van mijn bord af te vegen. Wanneer dit element weg zou vallen zou ik doodongelukkig en ondervoed zijn- geen goed plan dus.
Ik kreeg hierdoor gelijk zin in vers brood, met nadruk op ‘vers’, want die slappe sneetjes in zo’n plastic zak vind ik maar niks. Maar voor vers brood moet je vroeg op om op tijd bij de bakker te staan graaien tussen andere broodfans. Zelf bakken is dan het handigste, maar dan moet je wel heel wat tijd en geduld hebben omdat de boel moet rijzen. Ook moet je zin hebben in een work-out, want dat kneden, daar moet je toch wel een stel spierballen voor hebben. Laat ik nou ook nog eens best lui zijn en vaak denken: als ik nu toch eens met mijn vingers kon knippen en een brood op tafel kon toveren…
Nou, dat kan met dit makkelijke sodabrood. Je maakt deeg dat je amper hoeft te kneden (olé) en rijst zonder dat je hier uren op moet wachten. In sodabrood zit namelijk bicarbonaat (oftewel baksoda of natriumbicarbonaat). Dit ingrediënt zorgt in combinatie met zure ingrediënten voor koolzuurgas waardoor je brood rijst en lekker luchtig wordt- terwijl het in de oven staat. Je gooit een theelepel door je deeg en de boel kan zo de oven in- te simpel. Zo’n sodabrood is dan ook het ideale verse, zelfgebakken brood voor wanneer je vergeten bent brood te halen, maar ook tijdens de feestdagen. Met kerst is niets leuker dan een zelfgebakken brood op tafel te hebben, maar je hebt vast wel andere dingen te doen dan kneden of het rijsproces van je brooddeeg nauwlettend in de gaten te houden (denk aan borrelen, kletsen, borrelen en kletsen).
Deze kerst staat dit brood in ieder geval op mijn eettafel, als ode aan de snelle koolhydraten.
Ingrediënten voor 1 sodabrood
300 gram bloem
300 gram volkorenmeel
1 theelepel bicarbonaat (baksoda)
1 theelepel zout
halve theelepel suiker
35 gram boter, gesmolten
400-450 milliliter karnemelk (Afhankelijk van het soort bloem en meel dat je gebruikt heb je iets meer of minder karnemelk nodig)
To do:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de bloem, volkorenmeel, zout, suiker en bicarbonaat in een kom. Maak een kuiltje in het middel en roer met een pollepel de boter en de karnemelk er doorheen.
Kneed heel kort alle ingrediënten door elkaar en vorm een stevige bal van het deeg. Leg de bal op een bakplaat met bakpapier en druk iets plat.
Bestuif de bovenkant van het sodabrood met wat bloem. Snijd er met een groot koksmes een groot kruis in zodat het brood goed gelijkmatig gaar zal worden.
Bak ongeveer 35 minuten. Het brood is goed wanneer het mooi gerezen is en een bruine korst heeft. Klop op de onderkant van het brood. Wanneer het hol klinkt is je brood goed.
Laat afkoelen en eet op.
Een ander snel brood? Maak het tripel bierbrood!
Beste Sesu,
Het soda brood staat nu in de oven, ik ben benieuwd! Kun je misschien aangeven hoe lang ‘kort’ is als kneedtijd? Ik ben gewend best lang te kneden als ik brood bak, om de gluten te activeren. Heb nu echt maar een paar minuten gekneed, hoop dat het genoeg was 🙂
Hoi anoniem, met heel kort bedoel ik alles enkel mengen en dan meteen in de gewenste vorm shapen en in de oven donderen, dus geen eindeloos gekneed zoals bij gistbrood. Ben benieuwd of het is gelukt… Je klinkt als een broodbak-expert : )