Spaghetti met walnotenpesto en boerenkool

Spaghetti met walnotenpesto en boerenkool

Laatst liet ik de drukte van de trams, fietsers en dronken Engelse toeristen die Amsterdam rijk is even voor wat het was en stapte ik op de trein richting het Brabantse zuiden, waar de ouders van de vriend wonen. Zij wonen in een huis zonder tringelende trams voor de deur en wonen in een dorp waar de toeristen enkel komen voor een wandeling door de bossen, met rugzakjes op hun rug die gevuld zijn met platgedrukte bammetjes en flesjes water. Geen plasje kots van een te diep in het glaasje gekeken hebbende toerist te bekennen daar. Het is er rustig en schoon, en van burenoverlast is geen sprake. Terwijl mijn gekke buurvrouw nog elke avond lallend op het balkon haar- waarschijnlijk al lang en breed overleden- kat roept hebben de buren in het zuiden paarden en koeien, of alpaca’s die je dwaas aanstaren wanneer je het dorp inrijdt. Maar het Brabantse land biedt meer voor de Amsterdammer die nooit met meer dan een smerige duif of luie huiskat in aanraking komt.

De tuin van de ouders van de vriend is een waar wildlife park. Mollen graven er gretig hun gangen, konijnen lusten graag de kruiden in de moestuin en ’s nachts kruipt er zo nu en dan een egel langs de schuur. Onlangs streek er zelfs een verongelukte vogel neer, die helaas na mislukte reanimatie door de vriend in zijn armen (nou, een doos waar we het beest in hadden gestopt) overleed. Wildlife in Brabant kan keihard zijn.

Wild food

De Amsterdammer die enkel last heeft van de duiven en hun poep kijkt in het zuiden dus zijn of haar ogen uit. En voordat de hongerige foodie die dit nu leest afhaakt omdat hij/zij denkt dat ik meer over dieren zal raskallen: nee, wacht. Naast wildlife biedt het Brabantse land ook wild food. In dezelfde tuin waar je egels, konijnen, mollen en vogels kunt vinden staat een flinke walnotenboom. En die boom weet wel van wanten. De moeder van de vriend had haast een dagtaak aan het bij elkaar rapen en opbergen van de noten- die boom weet gewoon niet van ophouden.

Omdat er in huis op gegeven moment ruimtetekort ontstond door het walnotenoverschot heeft de moeder van de vriend zichtzelf en anderen verrast door héél creatief van een stuk gaas een mand mét klep in elkaar te knutselen om de walnoten goed in te kunnen bewaren en drogen. Dat ding staat nu naast de voordeur onder een afdakje te pronken. Deze prominente plek zorgde ervoor dat ook de postbode spontaan zin kreeg in een Brabants walnootje en graag een bakje vol mee naar huis wilde nemen- dat mocht uiteraard. Dat de beste man geen walnoten uit de diy mand, maar uit de emmer met noten van iets mindere kwaliteit mee kreeg doet er niet toe. De kwaliteitswalnoten uit de mand waren namelijk gereserveerd voor de onderstaande 15 minuten pasta met ‘ courgetti’ en walnotenpesto. En door die walnotenpesto zit geen baslicum of peterselie, maar…boerenkool!

Snelle pasta met walnotenpesto

“Ik sta nou niet echt meteen te juichen,” was de reactie van de vriend toen ik enthousiast het idee voor een walnotenpesto met flink wat boerenkool voorstelde. Toen er even later een bord vol spaghetti en huisgemaakte pesto op zijn bord lag en de boel binnen een paar minuten was verdwenen zei hij oprecht verbaasd dat hij deze walnotenpesto eigenlijk lekkerder vond dan klassieke pesto met pijnboompitten basilicum. ’s Avonds laat werd deze uitspraak met daden bevestigd omdat ik hem naar de keuken hoorde stiefelen om de restjes uit de pan op de eten (ik ben me er terdege van bewust dat ik nu overkom als een huisvrouw die haar geluk haalt uit het voederen van de man- maar goed..).

Die walnotenpesto van het wild food Brabantse land is dus een bijzonder groot succes en smaakt extra lekker wanneer je terug in de grote chaotische stad een drukke achter de rug hebt- waar comfortfood dat ook nog eens snel op tafel staat. Misschien moet ik een keer een portie voor de naar-haar-vermiste-kat-zoekende- buurvrouw maken: het zal haar vast goed doen.

Ingrediënten voor 4 personen:

Je kunt onderstaand pastarecept ook met enkel ‘ zoodles’ of ‘courgetti’ (courgettepasta) maken, maar als koolhydratenfan vind ik het wel fijn om echte pasta met courgettepasta te combineren. Deze spaghetti met walnotenpesto kan binnen een kwartier op tafel staan, dus ideaal voor op een doordeweekse dag. Lekker met een groene salade met appel.

Voor de walnotenpesto:

60 gram Parmezaanse kaas, geraspt

65 gram walnoten

85 gram boerenkool

1 teen knoflook, grof gehakt

1 eetlepel citroen

100 milliliter olijfolie (meer of minder naar smaak)

zout en peper

Voor de pasta:

380 gram spaghetti

Zout

1 grote courgette in dunne linten gesneden

Extra: wat extra Parmezaanse kaas en twee eetlepels fijngehakte peterselie voor de garnering

To do:

Snijd eerst de courgette in dunne linten, dat kost de meeste tijd (tenzij je zo’n spiralizer hebt). Dek af en zet apart.

Zet een koekenpan op het vuur. Rooster de walnoten kort totdat ze iets zijn verkleurd en beginnen te geuren. Snijd grof door en laat afkoelen.

Zet een grote pan met water op vuur en breng aan de kook. Voeg veel zout aan het water toe en kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking al dente.

Zet een andere pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de boerenkool toe en blancheer 30 seconden. Giet af en spoel af met koud water. Knijp het merendeel van het vocht uit de boerenkool, maar niet alles. Hak de boerenkool grof door en stop in de keukenmachine samen met de Parmezaanse kaas, walnoten en het citroensap. Maal op de pulse stand een paar keer door en voeg dan beetje voor beetje de olijfolie toe, totdat de walnotenpesto de gewenste dikte heeft bereikt. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel wat extra citroensap.

Wanneer de pasta goed is bewaar je een grote kop kookvocht voordat je de pasta afgiet. Giet de pasta af en doe terug in de pan. Voeg de courgettepasta toe. Roer een paar eetlepels kookvocht door de pesto en schep door de pasta en courgette. Als de pasta de droog is voeg je wat extra kookvocht toe. Serveer meteen en strooi er wat extra Parmezaanse kaas en wat gehakte peterselie overheen.

Deze pasta met boerenkool en walnotenpesto ga je vaker maken. Ik weet het zeker!

Spaghetti met walnotenpesto en boerenkool
Spaghetti met walnotenpesto en boerenkool: super vers en binnen een kwartier op tafel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *