Heerlijke Chaos van Simone van den Berg

Review: Heerlijke Chaos van Simone van den Berg

Als er iemand is in de foodfotografie- en bloggerswereld die ik bewonder om haar prachtige werk en fijne, eerlijke artikelen waarbij ik me tijdens het lezen ook nog eens voorstel dat we prima dikke maatjes zouden kunnen zijn, dan is dat Simone van den Berg wel. Onder de foodbloggers en hongerige foodies een bekende persoon en voor velen, inclusief mezelf, ook een voorbeeld, maar wel zo iemand wier talenten niet te evenaren zijn. Toen ik zo’n twee jaar geleden het maffe idee in mijn hoofd haalde om een een foodblog te beginnen hoopte ik ooit half zo’n goede foodfotograaf te worden als Simone (dat doel heb ik inmiddels al bijna opgegeven, ha). Gedreven en serieus nam ik haar haar tips en tricks over fotografie door (zie onder andere hier) en leerde zo stapje voor stapje een kiekje te schieten waarop het door mij gekokkerelde maaltje er ook een beetje eetbaar uitzag. De moeder van de Meneer verrichtte vervolgens een heldendaad door Simone’s boek over foodfotografie op de kop te tikken terwijl het niet meer te verkrijgen was in de winkel (dit deed ze door heel stoer contact met Simone op te nemen- iets wat ik als echte fan natuurlijk niet durfde…) en dat ding is sindsdien een onmisbaar naslagwerk voor mij geworden.

Je begrijpt dan ook vast wel dat ik een gat in de lucht sprong toen uitgeverij Nieuw Amsterdam een bericht in mijn inbox dropte met de vraag of ik interesse had in een recensie-exemplaar van Simone’s eerste kookboek. Een kookboek, hoera! Dit moest zowel hét kookboek worden met originele no nonsense recepten met heerlijke ingrediënten, als het kookboek met de mooiste foodfoto’s die je je kunt voorstellen. Hoge verwachtingen dus.

Heerlijke Chaos

Laten we beginnen met de titel. Heerlijke Chaos voorspelt een veelzijdig kookboek dat niet gekenmerkt wordt door één thema, maar door een verscheidenheid aan soorten gerechten voor uiteenlopende gelegenheden. En dat klopt helemaal wanneer je het boek openslaat. Net zoals op Simone’s blog vind je in Heerlijke Chaos daadwerkelijk alles. In plaats van een klassieke indeling zoals voor-, hoofd-, bij-, en nagerechten bestaat Heerlijke Chaos onder andere uit de onderdelen ‘slow’, ‘rijk’, ‘vloeibaar’ en ‘blut’- ontzettend leuk en bovendien heel handig. Want als ik erover nadenk beslis ik meestal wat ik ga koken gebaseerd op het feit dat ik in zin heb in iets snels, rijks of dat het einde van de maand in zicht is en ik op de kleintjes moet letten.

Heerlijke Chaos van Simone van den Berg
Heerlijke Chaos van Simone van den Berg

Een vloedgolf aan recepten

Heerlijke chaos zorgt voor inspiratie, knorrende magen en keuzestress (een chaos in je hoofd!), want de meer dan 100 fijne recepten zijn stuk voor stuk om van te watertanden. Wat dacht je van de eigengemaakte geitenkaas, de kip op het bierblik, de cranberry cake, de foccacia met rozemarijn en zeezout en de aardappelsalade met blauwe kaas? Ik wil dit eten. Jij wilt dit eten. Alles! Bovendien zijn de recepten niet intimiderend: dat wil zeggen dat ik als kookgek met weinig geduld en twee linker handen me ook nog eens bij het lezen van elk recept kan voorstellen dat ik het zelf bij elkaar kan kokkerellen. Dit ligt bij andere kookboeken weleens anders. Pluspunten voor Heerlijke Chaos dus!

Heerlijke Chaos van Simone van den Berg
Heerlijke Chaos van Simone van den Berg

Fotografie

Hier wil ik eigenlijk niets over zeggen, want deze review is al uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen lofzang. Maar goed, vooruit, ik zal je kort en bondig proberen te vertellen wat ik van de foodfoto’s vind. Oogverblindend mooi, warm, gezellig en clean in één beeld. Dit alles met de mooiste belichting en de meest uitgebalanceerde composities met mooie props, maar het eten zelf speelt altijd overduidelijk de hoofdrol. En wie in staat is bereid vlees zoals de sappige lamsbout en de sticky spareribs- naar mijn mening één van de moeilijkste dingen om te fotograferen- net zo fijn als sexy topmodellen op de foto te zetten is een held.

Heerlijke Chaos van Simone van den Berg
Heerlijke Chaos van Simone van den Berg: een verrukkelijke lamsbout om door een ringetje te halen

Conclusie: Heerlijke Chaos is onmisbaar tijdens de kerst, een uitkomst na een drukke werkdag en een kunstwerk om in te lijsten. Misschien ietwat chaotisch van mij omschreven, maar welgemeend!

Heerlijke Chaos is voor €29,99 te verkrijgen bij de (online) boekwinkel

Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft Heerlijke Chaos opgestuurd om te reviewen. Ik ben hier niet voor betaald. Voor meer informatie, zie mijn disclaimer.

2 Comments

  1. O wow… Ik zit het een beetje met rode oortjes te lezen want wat een complimenten! Ik geloof echt wel met stip de mooiste recensie die ik heb gekregen voor Heerlijke Chaos. Dankjewel! (En fijne feestdagen!)

    • Geen dank hoor! Ben heel blij dat ik je kookboek voor allerlei situaties tot mijn beschikking heb 🙂 . Jij ook fijne feestdagen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.