6 x gerechten met ei

Pasen: 6 x gerechten met ei

Ja, het is al bijna Pasen! En dus tijd voor gerechten met ei. Die paasdagen komen voor mij dit jaar nogal onverwacht: waar ik eerder nog mopperde over de saaie en grauwe februari-maand die me jaar in jaar uit gestolen kan worden, betrapte ik mezelf er vandaag op hoofdschuddend naar de paaseitjes in de schappen van de winkel te staren met het idee dat de Paashaas nog láng niets van zich zou laten horen, om me vervolgens een hoedje te schrikken toen ik in mijn agenda zag dat het Paasweekend toch echt dit weekend is. Dan realiseer je je weer dat de tijd toch steeds voorbij vliegt zonder dat je er erg in hebt. Och en wee.

Nu ik de laatste tijd in een hogesnelheidstrein zit, die echt door de weken heen zoeft omdat ik weer de balans moet vinden tussen een nieuwe baan, werken voor Sesu Chops én leuke andere dingen die door mijn blog op mijn pad komen, ben ik er helemaal niet aan toegekomen een gezellig paasrecept te bereiden en aangenaam op de gevoelige plaat vast te leggen. Mijn welgemeende excuses! Maar wees niet getreurd, ik heb 6 orginele en makkelijk te bereiden gerechten met ei voor je op een rij gezet.

Sommige recepten ken je wellicht al, maar een paar golden oldies misschien nog niet. Hieronder volgen de gerechten met ei die je wat mij betreft echt niet gemist mag hebben, goed gelezen worden op mijn blog en natuurlijk makkelijk te maken zijn. Bovendien zorgt deze top 6 er ook voor dat je niet met een suf gekookt eitje op de proppen komt tijdens de paasbrunch, maar met fijne Sesu style eierengerechten, zoals de Turkse gepocheerde eieren in botersaus (cilbir) of de Koreaanse omelet- meer suggesties hieronder dus.

Fijne paasdagen en eet genoeg!

6 x gerechten met ei

Turkse gepocheerde eieren met botersaus en yoghurt: çılbır

çılbır: Turkse gepocheerde eieren met botersaus
çılbır: Turkse gepocheerde eieren met botersaus

Ja, ik noemde dit nogal zware, maar waanzinnig lekkere comfortfood ontbijtje net al even: çılbır. Met deze Turkse geocheerde eieren met yoghurt en botersaus scoor je echt punten bij je lief of ander volk aan je paastafel, mits hij/zij niet op dieet is. Want geloof me, één portie çılbır staat gelijk aan het aantal kilocalorieen dat je op een dag nodig hebt. Maar die volle, zijdezachte combinatie van spicy botersaus, frisse yoghurt en zachte eierdooier is niet te versmaden en moet je toch zeker met Pasen geproefd hebben. Je vindt het recept hier.

Turks roerei: menemen

Eieren op zijn Turks: menemen
Eieren op zijn Turks: menemen

Voor de lezers die toevallig vorig weekend bovengenoemde çılbır al op tafel hebben gezet en het tijdens het paasweekend een tandje rustiger aan willen doen, maar wel voor eieren a la Turca willen gaan heb ik een aardig alternatief: menemen. Dit eiergerecht met groene pepers en specerijen is ook niet bepaald lichte kost, hoor- maar in ieder geval wel zonder botersaus. Ook voelt ie wat lichter en gezonder aan door het groen wat er door de eieren mag. Bekijk recept hier.

Koreaanse omelet (gaeran mari)

Koreaanse omelet
Koreaanse omelet (gaeran mari)

Wie wat lichtere kost tijdens de paasbrunch prefereert kan heel gelukkig worden van de Koreaanse omelet. Opgerold en in stukjes is deze omelet met groenten een makkelijke hap om te delen en dus ook geschikt voor bij de paasborrel. Hoe je deze omelet oprolt vind je hier.

 

Spinaziesoep met zoete aardappel en gepocheerd ei

Spinaziesoep met zoete aardappel en gepocheerd ei
Spinaziesoep met zoete aardappel en gepocheerd ei

Een ei in je soep, het kan! Heel goed zelfs, want zo wordt je soep heerlijk romig. Het is dan wel zaak dat je de eieren niet te lang pocheert, anders heb je zo’n bonk in je bordje soep. Deze combinatie met zoete aardappel, spinazie en amandelen is voedzaam en groen voor een gezonde start van de lentemaanden. Bekijk het recept hier.

Toast met pompoen en gepocheerd ei

Toast met pompoen, aardappel en gepocheerd ei
Toast met pompoen, aardappel en gepocheerd ei

Nog een recept met gepocheerd ei dan. Dit is een wat ouder recept, maar ook zeker waard om te maken en te proeven. Deze toast werd me ooit door de meneer voorgeschoteld op een ochtend waarop ik te lui was om mijn bed uit te komen, en smaakte daarom extra lekker. Daarna is deze toast in ons ontbijtrepertoire geslopen en staat het met enige regelmaat op tafel. Je vindt het recept hier.

Bibimbap

Bibimbap
Bibimbap: rijst, vlees en groenten mét ei en spicy saus!

Dit Koreaanse gerecht is niet compleet zonder ei on top. Zonder ei geen bibimbap voor mij. Het liefst heb ik ‘m bij dit gerecht sunny side up gebakken, maar gekookt of gepocheerd kan ook zeker- wat jij het lekkerste vindt en zolang je ‘m maar niet vergeet. Onthoud dit Koreaanse maal om de Paasdagen ‘s avonds mee af te sluiten. Wanneer je je overdag hebt volgepropt tijdens het ontbijt of de brunch en daarbij de nodige chocoladeeieren- en hazen naar binnen hebt gewerkt is bibimbap, dat letterlijk gemixte rijst betekent, een fijn diner om de dag toch nog redelijk gezond af te sluiten. Vind het recept hier.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.