Ontbijtpannetje met quinoa en cavolo nero

Hipster-alarm: ontbijtpannetje met quinoa en cavolo nero

Enige tijd geleden heb ik mezelf plechtig beloofd om nooit quinoa, hét hipsterzaad sinds een paar jaar, in mijn keukenkastje te bewaren en er mee te kokkerellen. En bloggen over een ontbijtpannetje met quinoa lag al helemaal niet in de planning. Dit omdat ik om diverse sociaal politieke redenen geen quinoa-fan ben, in tegenstelling tot veel healthy fitgirls en flextariers die op de meest bizarre manieren quinoa door hun ontbijtjes, shakes, lunches en diners donderen. Omdat Sesu Chops een feel good blog is en ik de feel good lezer dan ook niet wens lastig te vallen met (al dan niet terecht) geklaag over toenemende honger onder Peruvianen en Bolivianen die hun eigen quinoa niet meer kunnen betalen als gevolg van gigantische prijsstijgingen door de grote vraag vanuit het Westen en tegelijkertijd het economische drama dat men daar te wachten staat wanneer het ‘wondergraan uit de Andes’ op grote schaal in het Westen verbouwd wordt of wanneer de quioa-hype simpelweg wegebt. Nee, daar hou ik verder mijn mond over en mijn gedachten hierover zal ik voor een andere (nog te starten) blog bewaren.

Waarom dan hier toch een recept voor een fleurig ontbijtpannetje met quinoa? Het antwoord is simpel: ik heb dan wel een grote bek over quinoa, maar absoluut geen ruggengraat. Zie mij als een ‘vegetariër’ die vlees wel heel lekker vindt en het dan ook niet afslaat wanneer het onverhoopt voor haar neus staat. Het toeval wilde dat iemand een half zakje met ‘graan’ uit de Andes (ook nog eens biologisch, poehpoeh) in mijn stellingkast had achtergelaten. En dan kun je twee dingen doen: de boel weggooien (en me schuldig maken aan food waste) of een waar hipsterontbijt bereiden en dat heel flashy op instagram zetten met de hashtag #cleaneating. Ik koos voor dat laatste en, toegegeven, ik heb er meer dan van genoten, van zowel de maaltijd zelf als van de vele vragen die ik over deze simpele maaltijd kreeg (waarom mag Joos weten). Vandaar dat ik hier het recept uit de doeken doe zodat iedereen zichzelf op zo’n ontbijt kan trakteren- mét of zonder quinoa: je kunt de zaadjes ook vervangen door boekweit of bulgur.

Om het hipstergehalte van dit ontbijtpannetje met quinoa nog extra te verhogen zit er ook nog eens cavolo nero in- hoezee! Deze palmkool kun je overigens rustig vervangen door ‘gewone’ boerenkool of spinazie. Overweeg ook pimpmogelijkheden voor een echt feestontbijt, zoals het toevoegen van stukjes feta en/of wat nootjes.

Ontbijtpannetje met quinoa en cavolo nero
Ingrediënten voor het ontbijtpannetje met quinoa en cavolo nero

Ingrediënten voor 1 ontbijtpannetje met quinoa en cavolo nero voor 1 persoon:

100 gram grof gesneden cavolo nero

1 kleine ui, fijngesnipperd

75 gram quinoa

300 milliliter groentebouillon

halve theelepel chilipoeder (weglaten indien je niet van pittig houdt)

1 ei

zout en peper

olijfolie

To do:

Kook de quinoa gaar in de groentebouillon. Giet af en laat goed uitlekken.

Zet een kleine koekenpan op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Doe de ui, chilipoeder en cavolo nero met wat zout en peper in de pan en roerbak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de quinoa toe en schep goed door de cavolo nero. Bak een minuut door en maak dan in het midden een kuiltje vrij voor het ei. Breek het ei in het kuiltje en laat 3-6 minuten met het deksel op de pan bakken- afhankelijk van hoe zacht/hard je de eierdooier wilt hebben.

Wanneer het ei naar wens is schep je de inhoud van je ontbijtpannetje met quinoa en cavolo nero op een bord. Eet op en je hebt de komende paar uur geen last van een knorrende maag.

Ontbijtpannetje met quinoa en cavolo nero
Ontbijtpannetje met quinoa en cavolo nero- maar het kan ook prima met boerenkool en boekweit of bulgur gemaakt worden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.