Knolselderijsoep met gerookte makreel

Een dikke, harige en zanderige knolselderij laat je eerder niet dan wel het water in de mond lopen wanneer je deze knoestige ronde bol bij de groenteboer tegen het lijf loopt- helaas onterecht. Het verschrikkelijke cliché dat echte schoonheid van binnen zit gaat meer dan op voor de knolserderij. Kijk toch eens verder dan die treurige en puisterige kop van deze groentesoort. Onder de bobbels en de knobbels vind je een prachtig witte knolselderij die met gemak te verwerken is tot een zachte en romige soep.

Jeroen Meus kijkt al jaren verder dan zijn neus lang is en maakt er heerlijke dingen mee. Zo ook onderstaande knolselderijsoep met gerookte makreel: dit recept komt grotendeels overeen met zijn versie uit Dagelijkse Kost. Keer bij je volgende bezoek aan de groenteboer de knolselderij de rug niet toe. Sla het meest knoestige en onappetijtelijk uitziende exemplaar in en maak er wat van.

Ingrediënten voor 4-6 personen:

1 knolselderij

1,5 liter groentebouillon

1 ui, in grove stukken

2 tenen knoflook, in stukjes

2 laurierblaadjes

3 takjes tijm

5 peterseliestelen

100 gram gerookte makreel

4 eetlepels zure room

2 theelepels geraspte mierikswortel

Een paar stelen bieslook, fijngehakt

Snufje zout

Witte peper

Olie

 To do:

Zet een grote pan op het vuur en bak de stukken ui glazig. Voeg de knoflook toe. Laat de ui en knoflook niet verkleuren, zodat de soep wit blijft. Voeg de blokjes knolselderij toe en laat alles op laag vuur een minuut of vijf stoven. Bind de tijm, laurier en peterselie samen met wat keukentouw. Voeg toe aan aan de groenten. Schenk de groentebouillon erover, doe de deksel op de pan en laat alles 45 minuten zachtjes doorkoken.

Meng in een klein schaaltje de zure room met de mierikswortelrasp en de bieslook.

Wanneer de knolselderij heel zacht is verwijder je de kruiden en pureer je de groenten tot een zijdezachte knolselderijsoep. Zeef indien nodig. Breng op smaak met zout en witte peper. Verdeel de makreel met je vingers in kleine stukjes.

Schenk de knolselderijsoep in een diep bord, en doe er wat stukjes vis en mierikswortel room in.

De knolselderijsoep smaakt overigens ook meer dan goed met gerookte zalm, forel of zelfs zonder vis.

 

Knolselderijsoep met gerookte makreel
Knolselderijsoep met gerookte makreel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.