Kimchi stoofpot – kimchi jjigae

Naast de kimchi jeons eet ik me suf aan kommen vol kimchi jjigae, een hartige en vrij pittige Koreaanse stoofpot met kimchi. In Koreaanse restaurants die ik heb bezocht wordt dit gerecht met kimchi, buikspek en tofu vaak traditiegetrouw in een tukbeage geserveerd, een zware pot van klei waar je de beste oven- en stoofschotels in kunt bereiden (maar niet met blote handen aan moet raken).

Je hoeft deze kimchi stoofpot enkel met wat rijst erbij te serveren voor een complete avondmaaltijd en een goede after-dinner-dip. Als je nog- of al- kimchi in huis hebt hoef je in feite enkel de ingrediënten door elkaar te gooien en te wachten totdat de boel op magische wijze begint te pruttelen en geuren. Succes verzekerd! Hieronder toch nog wat duidelijkere instructies. Laat je niet afschrikken door die paar regels, uit ervaring is gebleken dat de kimchi jjigae ideaal is voor een ik-hou-van-koken-maar-nu-heb-ik-geen-puf-dag. Deze stoofpot eet ik eigenlijk het hele jaar door, maar hij komt het meest tot zijn recht als het buiten hard waait, sneeuwt of stortregent, terwijl jij fijn binnen met je lief boven een gloeiendhete tukbeage hangt.

Ingrediënten voor 3-4 personen

400 gram kimchi

150 gram zijdetofu

3 gedroogde shiitakes, geweekt in warm water en fijngesneden

200 gram buikspek/speklappen

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1-2 theelepels Koraanse chilivlokken, gochugaru (of meer na smaak)

2 theelepels hete peperpasta, gochujang (of meer na smaak)

2 lenteuitjes, in kleine ringetjes

Zout

750 milliliter water of groentebouillon

Sesamolie

Optioneel: geroosterde sesamzaadjes, scheut vissaus naar smaak

 To do:

Zet een grote pan op het vuur en verwarm wat zonnebloemolie. Snij het buikspek in kleine stukken en bak kort op middelhoog vuur. Voeg na 3 minuten de knoflook toe en schep om. Wanneer de knoflook licht is aangefruit voeg je de fijngesneden kimchi, peperpasta en pepervlokken toe. Bak nog 1-2 minuten door alvorens je water of groentebouillon toevoegt. Kook 10-15 minuten op laag vuur. Voeg dan de tofu, shiitakes en een derde van de lenteuitjes toe en laat nog een paar minuten op laag vuur staan en roer een paar keer voorzichtig (de zijdetofu valt anders uit elkaar). Breng op smaak met zout. Schep in diepe borden of kommen met een scheutje sesamolie en wat sesamzaadjes. Serveer gloeiend heet met een kom rijst.

Tip: de stoofpot is net zo lekker zonder het buikspek indien je een vegetarische jjigae prefereert. Ook kun je het buikspek door tonijn vervangen.

`Kimchi jjigae

 

One thought to “Kimchi stoofpot – kimchi jjigae”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *