Turkse linzensoep

De Turkse linzensoep die je hier afgebeeld ziet at ik zo ongeveer dagelijks toen ik in Istanbul woonde. Ok, de afbeelding komt niet helemaal overeen met de soepen die ik daar naar binnen werkte: in Turkije was de soep wat dunner zodat ik ‘m bijzonder snel kon opslobberen, maar ikzelf hou nu eenmaal van dikke soepen waarin je lepel zo ongeveer rechtop blijft staan, vandaar hierboven (en onder) mijn dikkere variant. Desalniettemin is de smaak van deze linzensoep gelijk aan de soepen die ik in Turkije naar binnen werkte. Echt, op elke straathoek stuit daar je wel op een tentje waar ze deze soep met alle liefde voor je opwarmen, en het kost bijna niks. Deze Turkse linzensoep – maar voor de Turken gewoon mercimek corbasi (linzensoep, zonder ‘Turks’ dus)- is behalve goedkoop, gezond en voedzaam ook bijzonder geschikt om op elk moment van de dag te nuttigen. Sterker nog, deze soep at ik op gegeven moment ‘s ochtends vroeg meteen nadat ik mijn bed uitrolde. En het liefst nog met een flinke schep in kippenbouillon gekookte rijst erbij. Het is jammer dat ik de gewoonte om de dag met een kom rijst en stevige soep niet heb voortgezet in Nederland, want je functioneert stukken beter na zo’n flink ontbijt (toegegeven: wel nadat je een kwartier hebt moeten uitbuiken). Voor degenen die al wit wegtrekken bij het idee om ‘s ochtends boven een kom linzenbrei te hangen, wees gerust: ‘s avonds smaakt ie net zo goed.

Hoewel je steeds gezelligere recepten met bijvoorbeeld hippe puy linzen tegenkomt zijn de gewone rode linzen nog steeds niet sexy verklaard. Dat is jammer, want als ‘het kaviaar van de armen’ zijn linzen prima in staat tot veel betaalbare en mooie maaltijden. Maak eens een heksenketel vol Turkse linzensoep, deel het met je buren en bewaar wat voor de volgende ochtend als power-ontbijt. Wellicht verslaat de Turkse linzensoep dan ooit de Turkse pizza als de nummer 1 Turkse snack in Nederland- al kun je zo’n kommetje soep uiteraard niet zo gemakkelijk oprollen en onderweg opeten… Enfin, hier het recept!

Ingrediรซnten voor 4 personen:

300 gram rode linzen

1 grote ui, grof gehakt

2 tenen knoflook, grof gehakt

150 gram winterpeen, grof gehakt

1 paprika, in grove stukken

1 theelepel komijn

1/2 theelepel chilipoeder

1 volle eetlepel tomatenpuree

1,5 liter groentebouillon

Klein bosje verse munt, fijn gehakt

1 citroen

olijfolie

zout

peper

E.v.t.: dikke yoghurt

To do:

Zet een grote pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Bak de ui met de knoflook en een snufje zout in 2 minuten glazig. Voeg de komijn enย  chilipoeder toe en bak nog een minuut door op middelhoog vuur. Voeg de winterwortel en paprika toe en bak twee minuten terwijl je regelmatig roert. Voeg de linzen toe en na een kleine minuut de tomatenpuree. Ontzuur die door nog twee minuten te bakken in het groenten-linzenmengsel voordat je de bouillon toevoegt. Laat de soep met de deksel op de pan 30-40 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer en voeg naar wens nog water/bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper en voeg sap van een halve citroen toe. Snijd de andere helft van de citroen in partjes om bij de soep te serveren. Schep de soep in kommen of diepe borden en bestrooi met munt. De soep wordt extra lekker met een flinke lepel dikke yoghurt.

 

Turkse linzensoep

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Ik heb de soep net gemaakt.
    Erg lekker!

    • Dank voor je reactie en fijn dat de soep lekker was! Ik ga ‘m binnenkort ook weer eens maken ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.