Pajeon
, , ,

Pajeon: de Koreaanse pannenkoek met bosui en garnalen

Die Koreaanse pannenkoeken, jeon, zijn toch wel een van mijn favorieten uit de Koreaanse keuken. Ik ben dol op deze hartige hapjes die knapperig van buiten zijn en zacht van binnen. Bovendien zijn ze snel klaar te maken en heb je er geen lastige ingrediënten voor nodig. Als je bloem en ei in huis hebt krijg je de Koreaanse pannenkoek zo op tafel. Omdat ik eerder al de kimchi jeon en de jangteok met boerenkool had gepost heb ik mezelf verplicht om enige tijd te wachten met het posten van een nieuwe variatie op de Koreaanse pannenkoek: de pajeon met bosui en garnalen.

Ik at de pajeon laatst weer eens een Koreaans restaurant en dat smaakte me weer meer dan goed. De kok had het voor elkaar gekregen dat ik de meest knapperige Koreaanse pannenkoek ooit op mijn bordje kreeg, met een goede bite door de garnalen in het beslag, maar tegelijkertijd ook troostend zacht doordat het pannenkoekje van binnen nog ietwat vochtig was. Die avond besloot ik dat ik toch maar weer een Koreaanse pannenkoek zou posten op mijn blog, of de lezer er blij van wordt of niet: ik word in ieder geval een zeer gelukkig mens van deze snacks. Mocht je je twijfels hebben: in tegenstelling tot mijn eerdere recepten van de Koreaanse pannenkoek met kimchi en boerenkool heb ik voor dit recept een geheim wapen ingezet om de zachte binnenkant te behouden: maizena. En als je ijsblokjes door je beslag doet wordt je pannenkoek van buiten nog knapperiger. Dus haal die koekenpan uit de kast en hengel je garnalen richting het aanrecht: maak nu de lekkerste pajeon!

Ingrediënten voor 2 kleine pannenkoeken met een doorsnee van 20 cm

120 gram bloem

2 theelepels maizena

1 ei

200 milliliter ijswater

200 gram garnalen, rauw en gepeld

4 bosuitjes, in grove ringen gesneden

een halve rode chili, in dunne ringetjes gesneden

een halve groene chili, in dunne ringetjes gesneden

Zout en peper

IJsblokjes (liefst zo groot mogelijk, zodat je ze makkelijk weer uit het beslag vist)

Dipsaus:

1 tl suiker

3 el soyasaus

3 el zwarte azijn

1 el water

Wat fijngehakte rode chili

1 tl geroosterde sesamzaadje

To do:

Meng de bloem met de maizena in een kom. Pak een andere kom waarin je het ei losklopt en daarna het ijswater aan toevoegt. Voeg de bloem met maizena beetje voor beetje toe aan het ei en water en blijf goed roeren.

Snijd de grote garnalen in tweeën, als ze redelijk klein zijn laat je ze heel. Schep de garnalen, chili en bosui door het beslag. Voeg twee grote ijsblokjes toe en laat het beslag even staan terwijl je een koekenpan op het vuur heet laat worden.

Doe wat zonnebloemolie in de koekenpan. Draai het vuur middelhoog en schep de helft van het beslag in de pan. Let goed op dat je het ijs niet mee schept. Bak zo’n vier minuten totdat de onderkant goudbruin en knapperig is en bovenkant er droog uitziet. Draai de pannenkoek om en druk aan. Bak nog een minuut of drie of totdat de andere kant van de pannenkoek ook goudbruin gebakken is. Wanneer klaar laat je de pannenkoek op een bord wat afkoelen. Bak ondertussen de tweede pannenkoek, let weer op dat je het ijs niet mee schept.

Maak de dipsaus door alle ingrediënten te mengen in een klein kommetje. Wanneer de pannenkoeken zijn afgekoeld snijd je ze in stukken (als ze nog heet zijn vallen ze sneller uit elkaar). Dip de pannenkoek in de saus en eet er wat kimchi bij. Deze pannenkoek doet het ‘los’ goed als borrelhapje om te delen, maar wanneer je een hele eet is het een goede lunch of avondmaaltijd- het liefst met wat andere Koreaanse hapjes erbij, die je kunt vinden het het Korean food lab.

Pajeon
Pajeon
Share

2 comments on “Pajeon: de Koreaanse pannenkoek met bosui en garnalen

  1. Simone
    30 July 2015 at 19:29

    Wauw dit klinkt superlekker, deze ga ik zeker maken! Ik wordt echt heel blij van jouw recepten!
    Liefs, Simone

    • Sesu
      30 July 2015 at 21:40

      Ha Simone,
      Wat leuk om te horen dat je de recepten leuk vindt! Dank voor je comment en succes met het maken van de pajeon!
      Liefs,
      Sesu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *