Een briefje in de brievenbus vertelde me dat er een pakketje op me wachtte in de winkel waar ik boven woon. De vriendelijke verkoper die het aan me overhandigde vroeg of ik Sesu was en na bevestiging schudde hij even met de doos alsof hij wilde weten wat erin zat. Boven in mijn eigen huis toverde ik het mooie Rosa’s Thai Café uit de verpakking, een boek met een prachtige cover en vol lekkere recepten van de Thaise Saiphin Moore. Hierbij een korte review.
Rosa’s Thai Café: restaurants én boek
Moore is een dame die al op haar 14e haar eerste noedelkraam opende om voor haar studie te sparen. Haar kookcarrière ontwikkelde zich verder in Hong Kong, waar ze een eigen kruidenierszaak runde, een afhaalrestaurant opende en daarna een ‘echt’ restaurant opzette. Toen Moore met haar Britse man naar Engeland verhuisde verblijdde ze de mensen aldaar met haar kookkunsten door een succesvol cateringbedrijf te starten en later het bekende Rosa’s Thai café. Dat dat restaurant in de Londense wijk Spritfields een succes was -en is- blijkt wel uit het feit dat Rosa’s Thai Café is uitgegroeid tot een kleine keten van 6 restaurants, verspreid door heel Londen. En nu is er dus ook een boek.
Inhoud Rosa’s Thai café
Hoewel de moeder van de vriend ooit eens een heel handig boek met Thaise basics uit Thailand had meegenomen- vol schreeuwende foto’s, maar met de lekkerste recepten- en ik daardoor nooit de behoefte had om een ander Thais kookboek aan te schaffen, is Rosa’s Thai café een mooie aanvulling- en winst. Dit omdat Moore meer dan 100 lekkere Thaise recepten deelt die makkelijk te volgen zijn en ingeleid worden met een kort persoonlijk verhaal. Bovendien weet Moore een mooie balans te vinden in het aantal klassiekers dat het boek rijk is en haar eigen moderne variaties, dan wel volledig eigen recepten met een Thaise twist. Het feit dat Moore zich niet beroept op ‘dé authentieke Thaise keuken’, maar háár gerechten laat zien, die gekleurd worden door verschillende culturele invloeden en persoonlijke smaak, is niet alleen een verademing voor mij als lezer die tureluurs wordt van authenticiteitsclaims van kookboekschrijvers, maar ook erg inspirerend als kookliefhebber. Door dit boek krijg je zin om zelf met Thaise twists te experimenteren. Erg leuk bedacht vind ik de bladerdeegpakketjes met kipgehakt, waar Moore het idee voor kreeg toen ze in Londen een Cornish pastry at. Of wat dacht je van een ‘Thaise’ salade nicoise, een koolraapsalade met Thaise dressing of een loempia met larb? De orginaliteit, relatief korte ingrediëntenlijsten en eenvoudige bereidingswijzen zorgen ervoor dat alle thuiskoks direct hun keuken in willen duiken. Fans van Thaise klassiekers kunnen hun hart ophalen aan de vele curry’s en soepen die het boek rijk is. Ook een heerlijke Pad Thai en de beroemde kleefrijst met mango ontbreken niet- lekker!
Een goed kookboek heeft een onderdeel met basics en ook Moore is dit niet vergeten. Voor in het boek vind je een ingrediëntenlijst waarin het een en ander verteld wordt over de galangawortel, Thaise basilicum, Taro en diverse kruiden en specerijen. Achterin het boek vind je de basisrecepten voor verschillende soorten currypasta’s, sauzen en bouillons. Met deze recepten ben ik het meest gelukkig, want een gerecht valt of staat met een goede pasta of saus. Jammer dat er geen foto’s bij staan, ik zou het leuk vinden om het verschil te kunnen zien tussen de loempiasaus en de geroosterde chilisaus bijvoorbeeld. Maar dit is slechts een klein minpuntje. Een grotere flaw in dit boek vind ik de fotografie en styling. De foto’s zijn duidelijk, maar vrij sober. Het ik-wil-dit-nu-eten-gehalte is vrij laag door de styling van het eten en de setting er omheen. Een bruin gegrilde kip ligt bijvoorbeeld op een houten snijplank in dezelfde bruine kleur, die op zijn beurt weer op een houten tafel ligt (in diezelfde kleur). Dit zorgt ervoor dat de hele foto lichtbruin is en er eentonig uitziet. Bij sommige andere foto’s wordt er juist gebruik gemaakt van te veel kleuren en patronen, waardoor het beeld onrustig wordt en de focus niet op het gerecht ligt. Gelukkig zijn er ook genoeg foto’s waar je wel meteen je vingers bij aflikt, zoals de gamba’s met rawit, mosselen met basilicum en de curry met geroosterde eend: die zijn glanzend, levendig en hebben de juiste props die het beeld compleet maken.
Hoe dan ook, het zijn de korte persoonlijke verhalen bij elk gerecht die dit boek bijzonder maken en ervoor zorgen dat ik Rosa’s Thai Café nog vaak uit de boekenkast zal trekken om het door te bladeren en eruit te koken. Dit is met recht een boek van een vrouw die van koken houdt en van wie ik veel van kan leren. Bovendien wil ik naar Londen om in één van haar restaurants aan te schuiven, maar dat terzijde.
Binnenkort vind je een recept uit het boek op Sesu Chops, houd de site dus in de gaten!
Rosa’s Thai Café kun je kopen in de (online) boekwinkel
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 978 94 6143 173 0
Prijs: €24,95
Uitgeverij Good Cook heeft Rosa’s Thai Café opgestuurd om te reviewen. Ik ben hier niet voor betaald. Voor meer informatie, zie mijn disclaimer.
Oh, gaaf! Dit klinkt als een heel haalbaar boek. Wij hebben al een tijdje PokPok in huis, maar die leg ik altijd na een tijdje weer volledig geïntimideerd weg omdat ik een of andere onmogelijke peper ergens vandaan moet halen omdat het anders helemaal anders is dan bedoelt. Dit klinkt tenminste leuk!
Haha ja, ik ken dat soort kookboeken wel: leuk voor in de kast, maar frustrerend om mee te werken 🙂 In dit boek zit nu al een tamarinde-vlek, dus dat is een goed teken 🙂
Oooh die mango met sweet sticky rice is echt geweldig, mooie foto! Ben heel nieuwsgierig nu naar het boek.
Ja, echt een aanrader :). En de mango sticky rice staat ingepland om te maken 🙂 Hoop dat ik de juiste zwarte rijst kan vinden.