Bulgur is een graanproduct van durum (harde tarwe) en een van mijn favoriete rijstvervangers. Fijne bulgur gebruik ik in om vegetarische kofte mee te maken en de grote korrels gebruik ik in de bulgur pilavı met kip of als ontbijtgraan in plaats van havervlokken of gerst. Maar het allerliefst gebruik ik de tarwekorrels voor de bulgursalade waar ik nooit genoeg van krijg, kısır in het Turks. Dit is een frisse bulgursalade met fijne bulgur, knapperige groenten en verse kruiden. In deze versie gebruik ik ook beyaz peynir (witte kaas in het Turks, maar in Nederland bekend als de Griekse feta) als mooie zachte en zilte tegenhanger van de crunchy en frisse groenten.
Het leuke aan deze bulgursalade is dat je ‘m gemakkelijk twee dagen in de koelkast kunt bewaren en mee kunt nemen naar je werk, om daar van een lichte en voedzame lunch te kunnen genieten. Je kunt de salade ook prima als avondmaal serveren: laat de witte kaas dan weg en bak er een tonijnsteak bij! Deze bulgursalade is niet alleen geliefd omdat hij niet snel verlept, goed te vervoeren is en bijzonder lekker smaakt, maar ook omdat je binnen een kwartiertje een hele lading op tafel kunt toveren: ideaal voor feestjes. Iedereen denkt dat je uren in de keuken hebt gestaan om deze kleurige maaltijd op tafel te zetten, maar niets is minder waar. Stressvrij feestkoken is met dit recept dus gegarandeerd.
Ingrediënten voor 4-5 personen
350 gram fijne bulgur
500 milliliter kokend water
1 eetlepel olijfolie + extra om de salade mee aan te maken
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel chilipoeder (of minder als dit te heet is)
1 theelepel komijnpoeder
3 tomaten, in blokjes
1 rode paprika, in kleine stukjes
halve komkommer, in stukjes en zaadlijsten verwijderd
een hand gehakt platte peterselie
een hand gehakte verse munt
Sap van een halve citroen denk ik
2 bosuitjes in ringetjes
150 gram feta, verkruimeld
Zout en peper
To do:
Giet een halve liter kokend water over de bulgur. Dek af met plasticfolie of deksel en laat 10-15 minuten wellen. Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie. Voeg uien toe en fruit licht. Voeg de knoflook toe, samen met de komijn en chilipoeder. Bak op laag vuur totdat de ui en knoflook zacht zijn en de aroma’s van de specerijen loskomen (circa 4 min). Voeg dan de tomatenpuree toe. Roer goed, zodat de tomatenpuree ontzuurt. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
Neem het ui-knoflook-tomaatmengsel van het vuur en meng door de bulgur. Kneed het een beetje, totdat de bulgur helemaal rood gekleurd is en voeg een scheut olijfolie toe. Voeg de in stukjes gesneden groente toe, meng 3/4e van de feta en bosui er doorheen, en voeg de gehakte kruiden toe. Schep alles goed om. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer met de overgebleven delen feta en bosui en eventueel nog wat extra munt/peterselie.