Mandu Koreaanse dumplings

Dumplings staan in talloze landen op het menu, denk aan de Chinese jiaozi of de Japanse gyōza, maar ook de Turkse manti en de Afghaanse mantu. In Korea heten de geliefde deegpakketjes mandu. De overeenkomsten in de benaming van de dumplings zijn zeer opvallend, dus om mandu als een typisch Koreaans gerecht te typeren zou onzin zijn. Maar dat maakt de mandu niet minder lekker. Mandu is wat mij betreft een van de voorbeelden van universele eetvoorkeuren en een goede viering van het eten van deeg met een vulling. Waar bij de Italiaanse versie (ravioli dus) mijn lievelingsvulling de klassieke combinatie van ricotta en spinazie omvat, vind ik mandu het lekkerst met een vulling van kimchi of paddenstoelen en tofu. Een voordeel van mandu boven ravioli of manti – en weer een overeenkomst met de jiaozi- is dat je de deegpakketjes kunt stomen, grillen, bakken en koken. Hieronder wat inspiratie voor vullingen en saus om je mandu in te dippen.

Kimchi en tofu mandu

Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks:

125 gram uitgelekte kimchi, fijngehakt

100 gram stevige tofu, drooggedept en fijngehakt

3 lenteuitjes, fijngehakt

3 knoflooktenen, fijngehakt

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel sesamolie

1 theelepel rijstwijn/mirin

1 theelepel suiker

Snuf zout

Gemalen peper

Manduvellen (jioazivellen)

Shiitake en tofu mandu

Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks:

100 gram shiitake, fijgehakt

3 gedoogde en geweekte shiitakes, fijngehakt

100 gram tofu, drooggedept en fijngehakt

Roerei van 1 ei

3 lenteuitjes, fijngehakt

3 knoflooktenen, fijngehakt

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel sesamolie

1 theelepel rijstwijn/mirin

1 theelepel suiker

Snuf zout

Gemalen peper

Manduvellen (jioazivellen)

Extra nodig: stoommand en bakpaier

Dipsaus:

4 eetlepels soyasaus

2 eetlepels rijstazijn

1 theelepel gochugaru (Koreaanse chilivlokken)

To do:

De bereiding is simpel. Let op dat je de tofu goed droogdept en als je de versie met shiitakes gebruikt dat je de gedroogde paddenstoelen goed laat weken.

Meng alle ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel meer vis-, soja of sesamolie toe naar smaak. Als het mengsel vrij nat wordt, laat je de vulling een paar minuten rusten, zodat de groenten en tofu wel de smaken hebben opgenomen.

Leg een ontdooid deegvelletje op je werkblad. Bestreek de randen met wat water en leeg twee theelepels vulling in het midden. Vouw dicht en vorm halve maantjes. Rimpel de randen een beetje zodat ze goed dicht zitten. Herhaal totdat je vellen of vulling op zijn.

Breng in een grote pan water aan de kook. Leg op de bodem van je stoommand wat bakpapier en prik er gaatjes in. Plaats je mandu in de stoommand, zet op de pan met kokend water en stoom voor 5-6 minuten. Als je geen stoommand hebt kun je ze ook een paar minuten in het water koken: ze komen bovendrijven wanneer ze gaar zijn.

Meng de ingrediënten voor de dipsaus en laat de mandu je smaken!

Tip: het vouwen van je eigen mandu Koreaanse dumplings is nogal een karwei. Maak op een vrije zondag een grote berg en vries je mandu in.

Mandu

One thought to “Mandu Koreaanse dumplings”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *