winterse knolselderijsalade

Winterse knolselderijsalade met wortel, druiven en yoghurt mosterddressing

Misschien is knolselderij wel mijn favoriete wintergroente. Het kruidige aroma van deze groente en sterke selderijsmaak vind ik erg bijzonder. De knolselderij is geen slappe groente, maar stoer en sterk en daar hou ik wel van. Eerder heb je al kunnen lezen over de supersoep die ik van knolselderij had gemaakt met crispy rundvleesreepjes. Ook heb ik een tijd terug een knolselderijsoep van Jeroen Meus op tafel getoverd. De zijdezachte structuur van de knolselderij in de soep is zeer verslavend. Maar wist je dat je knolselderij ook prima rauw kunt eten? Tijd voor een knolselderijsalade dus! Als je een knolselderij van zijn lelijke jasje ontdoet, in plakken snijdt en dan julienne snijdt of raspt heb je een hele berg groente die je makkelijk met andere groenten of fruit kunt combineren voor een winterse knolselderijsalade. Een simpele yoghurt mosterd dressing zorgt voor romigheid en dat de salade op een Amerikaanse coleslaw gaat lijken. De druiven maken de salade lichtzoet en de noten geven een fijne crunch. Meer dan lekker!

Deze knolselderijsalade is deze week geplaatst op Koken met Aanbiedingen, wat betekent dat een aantal producten in dit gerecht in de aanbieding is bij een supermarkt. Maar aangezien seizoensgroenten de hoofdrol spelen in deze salade is het de komende paar maanden sowieso voordelig om dit recept te maken. Bovendien is deze knolselderijsalade een vrolijk, knapperig en fris bijgerecht dat lekker is om tijdens kerst bij het hoofdgerecht te serveren. Een andere reden om deze kleurrijke salade tijdens de feestdagen te serveren is dat je ‘m een dag van de voren kunt maken. Als je de dressing in de groenten masseert en de knolselderijsalade een nacht in de koelkast laat staan trekken de smaken mooi in. Dat scheelt weer wat tijd op de dag van het kerstdiner zelf. Makkelijk toch?

Ingrediënten voor een grote knolselderijsalade, goed voor 6-8 personen

1 ui

1 knolselderij

250 gram wortel

200 gram rode druiven

100 gram walnoten

Olijfolie

Zout

Peper

Dressing

3 eetlepels yoghurt

1 eetlepel mayonaise

1 theelepel Dijon mosterd

Sap van een halve citroen

Optioneel:

600 gram varkenshaas (voor 4-6 personen)

olijfolie/boter om in te bakken

To do:

Snijd de ui in dunne ringetjes. Doe in een klein kommetje en bestrooi met een snuf zout. Zet apart.

Schil de knolselderij en maak de wortels schoon. Snijd daarna zowel de knolselderij als de wortel julienne of gebruik een rasp. Doe in een grote kom. Was de druiven, hak de walnoten grof door en voeg toe aan de kom groenten. Bestrooi met wat zout en peper.

Voor de dressing meng je de yoghurt, mosterd, citroensap en mayonaise door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Hierna zijn er twee mogelijkheden:

  1. Schenk de dressing over de groente en masseer in. Je krijgt dan een soort coleslaw.
  2. Serveer de dressing naast de salade zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel er over de salade gaat.

Serveer de salade tijdens kerst als kleurrijk bijgerecht bij vlees. Varkenshaas bijvoorbeeld, zie foto hieronder. Bak voor voor 4-6 personen 600 gram varkenshaas op middelhoog vuur in 8 minuten rondom bruin. Laat rusten onder aluminiumfolie. Snijd in dunne plakken en eet samen met (onder andere) de knolselderijsalade.

Knolselderijsalade
De winterse knolselderijsalade. Lekker met gebakken varkenshaas.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *