Thaise koolsalade met pinda’s en knapperige knoflook

Deze Thaise koolsalade kan het hele jaar door gegeten worden, is met een keukenmachine binnen een mum van tijd klaar, en als je ‘m voor anderen maakt ook een echte show stopper. Van alle vrolijke kleuren, flink wat knapperige groenten, pinda’s, knapperige knoflook en de friszure dressing wordt volgens mij iedereen wel blij in deze donkere decembermaand. De salade past zo ongeveer bij elke Aziatische maaltijd, dus combineer ‘m vooral met een goede stir-fry met mooi vlees en knapperige groenten, of een verwarmende tom kha kai of laksa. Restjes van deze Thaise koolsalade kun je de volgende dag met wat rijstnoedels in een fresh springroll stoppen of simpelweg in een groot blad sla rollen voor de perfecte- en gezonde- middagsnack.

Wanneer geen zin hebt om uren in de keuken te staan, maar wel genoeg groente wilt eten en je weer eens voor de koeling van een veel te grote supermarkt naar treurige zakken met rucola of veldsla staat te turen, doe dan een paar stappen opzij en vul je mand met verse kool. Thuis zal je even spijt hebben wanneer je merkt dat je gigantische balen geraspte kool produceert en je een te kleine kom hebt gepakt (gebruik dus de allergrootste kom die je hebt, dat scheelt weer een keuken-baalmoment), maar de boel slinkt weer zodra je de dressing toevoegt. Nadat je onderstaande Thaise koolsalade hebt geproefd komt ie in je vaste kookrepertoire. Ik weet het bijna zeker.

Ingrediënten voor 4 personen

1 ui, in fijne ringen gesneden

1 theelepel zout

5 teentjes knoflook, in dunne plakjes

300 gram fijn gesneden rode kool

300 gram fijn gesneden Chinese of witte kool

100 gram gezouten/ongezouten pinda’s (wat jij lekker vindt)

Zonnebloemolie

 Dressing

1 flinke theelepel trassi

1 theelepel bruine suiker

Sap van ½-1 limoen

Gemalen zwarte peper

Half bosje koriander, gehakt (ook de steeltjes)

2-3 teentjes knoflook, grof gehakt

1 Theelepel geraspte gember

1-2 eetlepels vissaus

 

To do:

Bestrooi de ringen ui met zout en zet een minuut of 20 apart. Rasp de kolen in een keukenmachine of een mandoline en doe in een grote kom. Zet een koekenpan met zonnebloemolie op het vuur en bak de knoflook tot de plakjes knapperig en goudbruin zijn (niet donkerbruin, dan worden ze bitter). Laat de knoflook uitlekken op keukenpapier.

Voor de dressing doe je de de suiker, trassi, peper, koriander, limoensap, teentjes knoflook, gember en vissaus in een blender en meng alles glad tot een mooie dressing. Breng eventueel verder op smaak met meer vissaus, limoensap en peper. Spoel de uien met zout goed af met water en dep droog. Voeg aan de kool toe. Dan voeg je driekwart van de gebakken knoflook en de pinda’s toe en giet je de dressing over de salade. Mix alles met je handen goed door elkaar. Bestrooi met de overgebleven pinda’s en knoflook en garneer met wat extra korianderblaadjes.

 

Thaise koolsalade met pinda's en knapperige knoflook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.