tempeh kering

Voor bij de rijsttafel of als snack: tempeh kering

Tempeh kering is een verslavend en vegetarisch bijgerecht voor bij een geslaagde Indonesische rijsttafel. De reepjes tempeh zijn krokant gebakken en bedekt met een heerlijk zoet-zure en spicy saus die ook nog eens heerlijk sticky is. Andere namen voor tempeh kering zijn overigens sambal goreng tempeh kering of simpelweg tempeh goreng. Maar hoe het ook wordt genoemd, dit bijgerecht is verschrikkelijk goed.

Niet een beetje maar een berg tempeh kering

Zoals eerder al eens gezegd ben ik een groot tempeh-liefhebber en zou ik deze gefermenteerde sojabonen het liefst elke dag bakken en bedekken met een lekkere pittige en plakkerige saus. Toen de meneer thuis me een paar dagen geleden aanmoedigde om weer eens een Indonesische maaltijd te koken (want tja, hij dacht: die meid heeft nu toch de tijd nu ze met verlof is) ging ik akkoord mits hij een paar blokken tempeh voor me wilde inslaan waar ik één belachelijk grote batch tempeh kering van kon maken. Daar kon de meneer mee leven en ging direct op tempeh-jacht. Hieronder vind je een normale(re) hoeveelheid tempeh kering overigens, maar je kunt het recept redelijk makkelijk opschalen. Let dan alleen wel op het aantal chilipepers dat je dan extra gebruikt- het kan namelijk te pittig worden als je de hoeveelheden zonder te proeven verdubbelt.

tempeh kering
Tempeh kering: zoet, zuur, pittig & sticky

Tempeh kering: ieders favoriet

Wees overigens gewaarschuwd: wanneer je een Indonesische rijsttafel klaarmaakt en zowel vegetariërs als echte vleeseters uitnodigt, dan is de kans groot dat de tempeh kering net zo hard door carnivoren wordt weggewerkt als de planteneters. Maak dus genoeg!

Ingrediënten:

400 gram tempeh

1 ui

3 rode chilipepers

3 tenen knoflook

Duim gember (of stuk laos)

Een halve eetlepel tamarinde

3 eetlepels palmsuiker

3 eetlepels water

zout

Olie om in te frituren

To do:

Verhit de olie in een pan. Snijd de tempeh in dunne reepjes of kleine blokjes. Bak de reepjes in 4-5 minuten goudbruin en knapperig en laat uitlekken op keukenpapier.

Maak een pasta van de ui, chilipepers, knoflook en gember door ze in de keukenmachine goed fijn te malen. Zet een koekenpan op het vuur en verwarm een scheut olie. Bak de pasta een paar minuten totdat ie goed begint te geuren. Voeg dan de tamarinde, water, een snufje zout en palmsuiker toe. Roer alles goed door elkaar totdat je een roodbruin ‘papje’ hebt. Let op dat je de palmsuiker niet laat verbranden.

Voeg de stukjes tempeh toe en zorg ervoor dat elk stukje is bedekt met de lekkere sticky saus. Het fijne aan deze tempeh kering is dat je hem zowel warm als koud kan serveren. Allebei even lekker! Serveer met wat groenten en rijst, of eet restjes op een broodje met wat ingelegde groenten. Yum.

tempeh kering
Tempeh kering: een favoriet voor bij de rijsttafel

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *