Slow cooked beef sandwich
,

Slow cooked beef sandwich met barley wine en Giardiniera relish

Onlangs heb ik je verteld over één van de grootste omwentelingen in mijn leven: de dag waarop ik tegen mijn wil in bier onder mijn neus geschoven kreeg en werd gedwongen het op te drinken. Wat een ware marteling zou moeten zijn geweest bleek echter reuze mee te vallen, of sterker nog: na die bewuste dag ben ik als een malle op zoek gegaan naar die speciale speciaalbiertjes die een waar feest zijn voor je mond (en een ellende voor je love handles). Noem me lui of slim, maar die zoektocht heb ik uit handen gegeven door de meneren van de Hopper Bierbox mij elke maand te laten verrassen met exclusieve bieren die een strenge selectieprocedure hebben doorstaan. En daar hou ik van, selectieprocedures. Bij het testpanel van Hopper stel ik me een soort Idols voor bier voor waarbij opdringerig en smerig slootwater dat in de veronderstelling is een (potentiële) superster te zijn zich maar al te graag laat keuren. Het testpanel is meedogenloos en elk bier met grootheidswaanzin wordt direct afgemaakt na enkel eraan te hebben geroken, waarna de experts een dikke rode streep door het proefformulier zetten. Bedankt en exit, slecht bier. Pareltjes van bieren worden daarentegen direct gecontracteerd voor een plek in de box. Of dat op deze wijze gebeurt weet ik natuurlijk niet, maar de gedachte eraan werkt al voor mij. Zo ben ik net als het team van Hopper razend enthousiast over de karamelsmaak van Maelstrøm, de barley wine van brouwerij Snab: hoog in alchoholpercentage, maar wel fris en bloemig. Een fijn bier om bij de open haard op te drinken.

De barley wine heb ik dan ook als geheim ingrediënt gekozen voor de beef sandwich van vandaag. De bemanning van Hopper belde mij namelijk na het lezen van mijn review vol schouderklopjes op, met de vraag of ik ook weleens met bier kookte. Dat het antwoord ‘nee’ was maakte kennelijk niet uit, want er werd vervolgens gevraagd of ik toch iets kon kokkerellen met bier. Gewoon voor de lol. Dat leek me wel een aardige uitdaging en zie hieronder (en boven) het resultaat: een slow cooked beef sandwich met barley wine en Giardiniera relish. Dit is echt het ultieme broodje vol zacht rundvlees dat na uren sudderen in een badje van barley wine, tomaat en pepers volkomen relaxed uit elkaar valt, en daarboven op een schep spicy en zure ingelegde groenten. Dit is zo’n broodje waarbij met de eerste hap het beleg alle kanten op vliegt en je mond en handen fijn besmeurt en laat tintelen door de pepers. De vriend en ik zaten als twee sausmonsters tegenover elkaar deze sandwich op te peuzelen, terwijl onze handen en gezichten viezer en viezer werden. Maar dat hoort bij dit broodje, en bovendien is dit exemplaar zo lekker dat je het wel in je gezicht wilt drukken: je bent immers vier uur lang gemarteld met allerlei heerlijke geuren die je oven ontsnappen. Dat brengt me dus meteen op het volgende: dit broodje kost je veel tijd, maar met name wachttijd. De relish dien je tenminste een dag van te voren te maken- waarvoor ik overigens een saison bier heb gebruikt. Maar maak ‘m vooral, tijdens je thuiswerkdag ofzo, want als je deze sandwich hebt gemaakt weet je dat het het wachten meer dan waard is.

Ik hoop dat Hopper trots is op dit biergerecht. Ik wel.

Ingrediënten voor 4 sandwiches

Voor de Giardiniera relish (maak deze tenminste 1 dag van te voren)

200 gram bloemkool, in hele kleine roosjes

150 gram wortel, brunoise gesneden

1 stronk bleekselderij, in blokjes gesneden

50 gram ingelegde jalapeño pepers, in ringetjes gesneden

120 ml vocht van de ingelegde jalapeño pepers

1 chillipeper, in ringetjes gesneden

65 gram groene olijven met piment, in ringetjes gesneden

1 teen knoflook, geplet

2 theelepels zeezout

2 theelepels gedroogde oregano

3 eetlepels witte wijnazijn

1 flesje van 33 cl saison bier

3 eetlepels olijfolie

Slow cooked beef:

500 gram riblappen, in stukken gesneden

2 theelepels zeezout

Gemalen zwarte peper

Een halve ui, gesnipperd

Een halve winterwortel, in blokjes gesneden

1 stronk bleekselderij, in stukjes gesneden

1 teen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel tomatenpuree

150 gram blokjes tomaten uit blik

150 milliliter runderbouillon

1 flesje barley wine (ik gebruikte dus Maelstrøm van Snab)

1 chilipeper, in ringetjes gesneden

50 gram ingelegde jalapeño pepers en 50 milliliter vocht

2 eetlepels witte wijnazijn

1 laurierblaadje

1 takje tijm

1 theelepel gedroogde oregano

1 eetlepel fijngehakte peterselie

4 stukken ciabatta

To do 1: Gardiniera relish

Schenk het bier, twee eetlepels witte wijnazijn en het vocht van de pepers in een grote afsluitbare bak en roer 1 theelepel zout en 1 theelepel oregano er doorheen. Plaats de groenten in de bak. Schep goed om en laat tenminste een nacht in de koelkast staan. Probeer de groenten zo nu en dan om te scheppen.

De volgende dag giet je de groenten af. Meng de overgebleven oregano (1 theelepel), zout (1 theelepel) en witte wijnazijn (1 eetlepel) met de olijfolie en giet over de groenten. Plaats terug in de luchtdichte bak en laat tenminste 4 uur staan.

To do 2: slow cooked beef

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Verwarm 2 eetlepels olie in een pan met een dikke bodem (en die in de oven kan). Strooi een theelepel zout over het vlees en bak de stukken op middelhoog vuur bruin, 2 minuten per kant. Plaats ze daarna in een kom.

Zet het vuur wat lager en voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en laat in 5 minuten wat zachter worden. Voeg een theelepel zout en wat gemalen zwarte peper toe en schep om.

Voeg de knoflook toe en bak een minuut voordat je de tomatenpuree toevoegt. Roer 2 minuten goed door zodat de tomatenpuree ontzuurt. Daarna kunnen de blokjes tomaat, een halve fles barley wine, de pepers en het vocht van de pepers en de bouillon worden toegevoegd. Roer alles goed door.

Voeg tot slot het laurierblad, tijm en gedroogde oregano toe. Laat het groentenmengsel aan de kook komen en leg dan het vlees terug in de pan. Haal van het vuur en schep de peterselie en twee eetlepels witte wijnazijn er doorheen.

Plaats de deksel op de pan en zet de pan voor tenminste drie uur (maar vier is het beste) in de oven totdat het vlees uit elkaar valt. Check na 1,5 uur het vlees. Voeg indien er te weinig vocht in de pan zit steeds wat extra bier toe (ik heb uiteindelijk het hele flesje barley wine gebruikt). Wanneer het vlees klaar is laat je het eerst wat afkoelen. Verwijder dan de tijm en het laurierblaadje.

Snijd de ciabatta’s doormidden. Beleg met vlees, saus en daar bovenop de Gardiniera relish. Oef.

 

Slow cooked beef sandwich

Slow cooked beef sandwich
Slow cooked beef sandwich met barley wine

 

 

  • 0

    Overall Score

  • Reader Rating: 0 Votes

Share

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *