Mushrooms on toast

Simpele klassieker: mushrooms on toast

Paddenstoelen zijn tof. Ze komen in allerlei gekke verschijningen voor: gekronkeld, rond, gestippeld- net gekke sprookjesfiguren, alleen dan echt en eetbaar. Het feit dat de paddenstoel geen groente is, maar een vruchtlichaam van een schimmel of zwam vind ik natuurlijk extra leuk. Dit klinkt misschien niet erg appetijtelijk, maar deze schimmels doen het prima door pasta’s, omeletten, roerbakgerechten en soepen- zo ongeveer alles dus- maar ze doen het vooral goed op een knapperig stuk toast.

Mushrooms on toast
Mushrooms on toast

Indien je vandaag een bakje (wilde) paddenstoelen in je koelkast hebt staan raad ik je dan ook aan deze Engelse klassieker, mushrooms on toast, te maken (‘paddenstoelen op toast’ vind ik niet zo gezellig bekken, dus ik hou het bij de Engelse benaming). Het gerecht mushrooms on toast is bijzonder makkelijk en snel te bereiden en bovendien ook een echt comfort food-hapje door het hoge umami-gehalte dat natuurlijk kenmerkend is voor paddenstoelen, maar ook wordt versterkt door de Parmezaanse kaas die door het romige laagje ricotta wordt geraspt waar je schimmelvrienden op komen te liggen. De ricotta vind ik een absolute plus omdat het voor creaminess zorgt, maar je toast niet zwaar maakt. Wil je heavy stuff, dan kun je er ook voor kiezen de ricotta weg te laten en op het laatste moment flink wat room door je gebakken paddenstoelen te roeren.

Hoe dan ook, deze mushrooms on toast zijn bij uitstek geschikt om vanmiddag bij de borrel te serveren. Als je die niet op de planning hebt staan, maak er dan een tweede lunch van.

Mushrooms on toast
Mushrooms on toast

Ingrediënten voor 6 porties mushrooms on toast (of 12 sneetjes stokbrood)

350 gram paddenstoelen

2 takjes tijm

2 eetlepels gehakte peterselie

6 sneetjes zuurdesembrood (of ander stevig brood)

1 teen knoflook, fijngehakt

1 kleine ui, fijngehakt

150 gram ricotta

rasp van halve citroenschil

1 eetlepel geraspte parmezaanse kaas

zout en peper

olijfolie

1 klontje boter

To do:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de sneeën brood met olijfolie en rooster knapperig in de oven. Dit duurt zo’n 4 minuten. Draai de sneeën brood na twee minuten om.

Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas en citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper.

Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie en een klontje boter. Voeg de ui en knoflook toe en bak op laag tot middelhoog vuur zacht. Let op dat de knoflook niet verbrandt. Hak of scheur te paddenstoelen grof door en voeg toe aan de ui en knoflook. Rits de blaadjes van de takjes tijm en strooi over de paddenstoelen. Bak 2-3 minuten op huur vuur en schep goed om. Breng op smaak met zout en peper.

Besmeer de toasts met het ricotta-mengsel en verdeel de paddenstoelen erover heen. Indien gewenst rasp je nog wat extra Parmezaan over de paddenstoelen. Eet de mushrooms on toast meteen op.

Mushrooms on toast
Mushrooms on toast

2 Comments

  1. Lekkeeeer! Inderdaad een klassieker, maar nog nooit zelf gemaakt! Paddestoel met tijm is een van mijn lievelingscombinaties!

    • Drankje! Ja, goede combinatie hè. Ze zijn al bijna op- volgende keer maak ik meer haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.