Zalm met doperwtenpuree

Simpel & klassiek: zalm met doperwtenpuree

Kerst komt eraan en wat ga je dan allemaal eten? Misschien heb je het al dan niet afkeurend opgemerkt dat het eenvoudig ouderwetse gourmetten weer een flinke comeback heeft gemaakt. Waar gourmetten eerder toch een beetje als suf werd bestempeld door foodies in foodieland zijn de bloggende eetfans nu breeduit lachend met schalen vol gourmet-vriendelijk vlees in hun handen op het internet te vinden. Nederland is steeds meer in de ban van eten met alle kookprogramma’s die je om de oren vliegen, en die kokkerelkoorts gaat kennelijk prima samen met de trend om eenvoudig te koken. We willen niet uren in de keuken staan, maar wel smaakvol eten serveren. Dit wordt helemaal belangrijk met Kerst, want hoewel veel kookliefhebbers reikhalzend uitkijken naar de feestdagen zijn sommigen toch ook een beetje bang dat stress roet in het kersteten zal gooien.

Geen kerststress: Simpele zalm met doperwtenpuree en een cheat tartaarsaus

Gourmetten is zo’n stressvermijder, maar hier geen gourmetrecept. Dit omdat gourmetten geen recept is of nodig heeft, en daarom niet geschikt voor Sesu Chops. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat 90% van de recepten die je hier vindt bijzonder ongecompliceerd zijn en zelfs iemand met twee linker handen ze zo kan maken werd dat laatst door een vriend betwist. Voor hem waren de courgette pannenkoekjes nog te lastig om uit de pan te krijgen. Maar ik ben er van overtuigd dat hij met Kerst dit gerecht wel op tafel zou kunnen krijgen. Deze zalm met doperwtenpuree lijkt moeilijk door haar klassieke looks, maar is net zo makkelijk als iets op je gourmetstel gooien en er weer vanaf halen. De doperwtenpuree kun je een dag van te voren maken, evenals de cheat ‘tartaarsaus’ op basis van yoghurt. Het enige wat je op het moment zelf moet doen is de zalmfilets bakken- net gourmetten dus!

Gourmetten is tof, laat ik daar duidelijk over zijn. Ik leg ook heerlijk knus wat kleine stukjes vlees in minipannetjes met anti-aanbaklaag. Het leukste vind ik misschien nog wel het maken van mini pannenkoekjes met champignons en geraspte kaas die je dan omdraait met bijpassende mini spateltjes. Mijn punt is dat je niet enkel moet gaan gourmetten omdat je dat als enige uitweg bij dreigende kerststress ziet. Overweeg dus ook deze zalm met doperwtenpuree tijdens de kerstdagen- dat scheelt je ook veel afwas in vergelijking tot die hoop met vies gourmetgerei in de gootsteen.

Ingrediënten voor 6 personen

6 zalmfilets

Zout en peper

6 partjes citroen

2 handen rucola

olijfolie

Doperwtenpuree:

800 gram doperwten, uit de diepvries

2 eetlepels crème fraiche

Zout en peper

Cheat tartaarsaus met yoghurt

250 milliliter yoghurt

1 eetlepel mayonaise

sap van een halve citroen

2 eetlepels fijngehakte peterselie

2 eetlepels kappertjes, fijngehakt

8 cornichons, fijngehakt

Zout en peper

To do:

Voor de doperwtenpuree: zet een grote pan met water voor op het vuur en breng aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je de doperwten toe. Laat 5 minuten koken. Giet af en pureer met een staafmixer tot een puree. Voeg crème fraiche toe en breng op smaak met zout en peper. Zet apart. Wanneer je het een dag van te voren maakt zet je de puree uiteraard afgedekt in de koelkast.

Voor de yoghurtsaus: meng alle ingredienten door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Indien gewenst kunt je de saus nog fijner malen in de keukenmachine, maar ikk hou wel van de chunky structuur. Indien je de saus een dag van te voren maakt bewaar je ‘m afgedekt in de koelkast.

Voor de zalm: zet een koekenpan met olijfolie op het vuur en laat heet worden. Bestrooi de zalmfilets met zout en peper en leg op de huidkant in de pan. Bak ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur, draai de filets om en bak nog 2-3 minuten op de andere kant.

Verwarm de doperwtenpuree. Verdeel daarna direct over de borden. Leg er de zalmfilets op of naast. Maak de rucola een beetje aan met wat olijfolie en citroensap en verdeel over de zalmfilets. Serveer de yoghurtsaus en wat citroenpartjes erbij.

Zalm met doperwtenpuree
Zalm met doperwtenpuree, yoghurt ‘tartaar’ saus en peperige rucola

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *