Sambal kip Eetspiratie
,

Sambal kip van Simone van Eetspiratie.nl

Onlangs heb ik de mooie blog met heerlijke gezonde recepten van Simone gevonden. Op Eetspiratie.nl laat zij zien hoe je gemakkelijk gerechten zonder pakjes en zakjes op tafel kunt zetten zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te buffelen. En daar hou ik van. Bovendien gaat Simones’s hart, net als dat van mij, sneller kloppen van Aziatische gerechten en is ze door haar Indonesische roots een kei in het bereiden van de mooiste Indonesische gerechten. Het zal je dan ook niet heel erg verbazen dat ik meer dan blij ben dat Simone als gastblogger mijn receptenverzameling wilde verrijken met een heerlijk Indonesisch kip recept: ajam rica. Lees meer hieronder!

Simone’s recept voor sambal kip

Waarschuwing… Dit recept is voor mensen die van héél pittig eten houden, zoals ik! Van dit recept krijg je tranen in je ogen, niet omdat je er verdrietig van wordt (integendeel), maar omdat het een pittige sensatie is voor je smaakpapillen. Gecombineerd met zilvervliesrijst en een frisse komkommersalade is dit een heerlijk gerecht. Deze sambal kip, oftewel ajam rica kun je bereiden in een slowcooker en gewoon in een stoofpan. Wie durft?

Ingrediënten voor 2 personen:

500 gram kipfilet of (kalkoen) in blokjes van 4×4 centimeter gesneden

3 rode pepers

1 ui

5 centimeter gember zonder schil

Sap en rasp van 1 limoen

Snuf peper

2 theelepels trassi (garnalenpasta, te koop bij de toko en in de grotere supermarkt)

1 theelepel asempasta (tamarindepasta, te koop bij de toko)

3 teentjes knoflook

3 eetlepels biologische tomatenpassata

2 stengels sereh (citroengras, te koop bij de toko en bij diverse supermarkten)

3 limoenbladen (djoeroek poeroet, te koop bij de toko. Je kunt dit goed bewaren in de vriezer)

150 ml (bio)groentenbouillon

3 eetlepels olijfolie

To do:

Begin eerst met het vlees, je kunt het eerst grillen of aanbakken zodat het vlees lekker sappig blijft. Dit hoeft niet persé, je kunt het vlees ook direct in de pan leggen.

Doe de rode pepers (met of zonder zaadjes), de ui, gember, sap en rasp van de limoen, peper, trassie, asem, knoflook en de passata in een kom. Snijd de kontjes en de sprietjes van de serehstengels af en gooi deze weg. De twee stengels die overblijven, kneus je door er een paar sneetjes in te maken en vervolgens snijd je ze in twee stukken. 1 stuk breek je doormidden, snijd je in kleine stukjes en doe ze bij de rest van de ingrediënten in het kommetje. De andere stukken sereh leg je even apart deze hoeven niet gesneden te worden maar worden in zijn geheel gebruikt.

Met een staafmixer pureer je alle ingrediënten in het kommetje tot een smeuïge pasta. En wil je dit traditioneel doen dan doe je het in een vijzel 🙂 Dit is je boemboe (kruidenmengsel). De boemboe fruit je aan voor ongeveer 5 minuten met een beetje olijfolie in een koekenpan. Kook ondertussen in de waterkoker een beetje water en maak 150 ml (bio)bouillon. Zet dit even apart. (zorg dat je nooit een hete vloeistof direct in de slowcooker giet, laat de bouillon dus even kort afkoelen)

Leg het vlees in de slowcooker en verdeel daar bovenop de boemboe en overgiet met de bouillon. Doe hier de overgebleven serehstengels en de limoenbladen bij en roer het even door met een spatel. Doe de deksel op de slowcooker en laat het op de hoge stand ongeveer 3 uur sudderen of op de lage stand ongeveer 6-8 uur.

Heb je geen slowcooker? Volg het recept en gebruik hiervoor een stoofpan/braadpan. Laat het een paar uurtjes op laag vuur sudderen, voor minimaal 3 uur. Serveer de ajam rica met zilvervliesrijst en zoetzure komkommersalade voor een goede balans in smaken… en hou er een zakdoekje bij voor het geval dat..!

In de mood voor meer Indonesisch eten? Kijk dan eens naar deze fijne rendang.

Meer Eetspiratie? Volg de blog ook op Facebook of Instagram: @eetspiratie.nl !

Sambal kip Eetspiratie
Sambal kip. Foto: Eetspiratie
zure-komkommer Eetspiratie
De zure komkommersalade zorgt voor wat frisheid bij de pittige kip. Foto: Eetspiratie
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *