Over Rot van Meneer Wateetons

Review: Over Rot van Meneer Wateetons

Hoewel ik de smerige gezichten die getrokken worden wanneer ik het woord ‘fermentatie’ in de mond neem bijna gewend ben maakte mijn hart een sprongetje toen het boek Over Rot van meneer Wateetons voor mijn neus lag. Eindelijk was daar een meneer die een breed publiek het één en ander over fermentatie en de lekkernijen die hierdoor ontstaan kon vertellen en ook nog eens op scherpe en humoristische wijzen. Een meneer naar Sesu’s hart.

De smerige gezichten die bij mijn fermentatie gerelateerde verhalen worden getrokken zijn deels te wijten aan het feit dat ik voornamelijk fan ben van het experimenteren met kimchi– en dat ruikt nou eenmaal niet zo fris. Wanneer ik vertel dat brood, koffie en chocolade ook aan fermentatie onderhevig zijn geweest wordt er dan vaak lauwtjes gereageerd met “oh leuk”. Deze reactie kan natuurlijk het resultaat zijn van mijn niet al te sprankelende persoonlijkheid (ha), maar komt vooral omdat ik ik zelf (nog) zo weinig weet over fermentatie. Meneer Wateetons weet wél ontzettend veel en wanneer hij het niet weet haalt hij er een expert bij voor extra tekst en uitleg. Over Rot zal daarom menig smerig getrokken gezicht veranderen in een geïnteresseerde blik.

Inhoud Over Rot

Over Rot begint met een potje onmisbare theorie. Door fermenteren als oorlog uit te leggen waarbij verschillende micro-organismen tegen elkaar strijden wordt het proces behapbaar en is het een feest om over melkzuurbacteriën, gisten en schimmels te lezen. Vervolgens vertelt meneer Wateetons welke materialen je nodig hebt om thuis zelf gefermenteerde producten te kunnen maken en doet hij uit de doeken hoe je een multifunctionele fermentatiekast in elkaar knutselt.

Na de nodige theorie is Over Rot ingedeeld in de secties groenten, drank, vlees, vis en eieren, zuivel, bonen, noten zaden en granen en azijn. Elk onderdeel start met een introductie van een expert (een brouwer of chefkok bijvoorbeeld), en grondige informatie over het fermentatieproces en ingrediënten die je nodig hebt om vervolgens zelf aan de slag te kunnen gaan met het inleggen van groenten, het brouwen van bier of het maken van sojamelk. Naast recepten voor gefermenteerde producten vind je in het laatste onderdeel van Over Rot recepten om de meest bijzondere maaltijden op tafel te zetten. Denk aan ravioli met nootmuskaatboter, je eigen sneetjes zuurdesembrood met spicy bonensalade en gamba’s of bouillon met shoyusaus en wontons. Mijn lieve hemel!

Over Rot van Meneer Wateetons
Over Rot van Meneer Wateetons. Met duidelijke instructies!

Oordeel

Over Rot is zonder twijfel het leukste kookhandboek dat er is omdat meneer Wateetons de lezer daadwerkelijk wat leert, vlijmscherp schrijft en dat ook nog eens met goed gevoel voor humor, waardoor de informatie daadwerkelijk blijft hangen. De foto’s in het boek zijn om van te watertanden, de illustraties zeer strak en onder het kopje troubleshooting weet meneer Wateetons raad met al je fermentatieproblemen. Opvallend is de afwezigheid van foodie-geouwehoer (“oh my god, it’s soooo delishhhh”) waar je vandaag de dag in kookboeken, magazines en blogs (ja, ik maak me er ook schuldig aan) mee overspoeld wordt. Verfrissend!

Ik heb de vriend al gevraagd of we binnenkort samen een weekend vrij kunnen houden om die multifunctionele fermentatiekast te bouwen. Dat vond hij een beter plan dan sparen voor een dure en niet zo multifunctionele kimchikoelkast die op mijn verlanglijstje stond. Wel heb ik moeten beloven dat we dan ook samen een IPA (p. 118-119) zullen brouwen en ik heb moeten zweren- met twee vingers in de lucht- dat ik het uit mijn hoofd laat om Roquefort (p. 217-218) te maken (want zoals sommigen van jullie weten is de vriend geen fan van blauwaderkaas). Dat werd een deal. Zoals je ziet heeft meneer Wateetons mij plannen laten maken om actief met zijn boek aan de slag te gaan. Zijn doel om te “prikkelen en enthousiasmeren” is wat mij betreft dan ook verrot goed gelukt.

Over Rot. Het handboek voor fermenteren van Meneer Wateetons kun je bij je (digitale) boekhandel voor €29,95 aanschaffen.

Uitgeverij: Good Cook.

Meneer Wateetons heeft een blog trouwens!

Voor deze review is niet betaald, ook is mij niet door iemand anders verzocht een review over dit boek te schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *