Quinoa salade met geroosterde bloemkool
, ,

Quinoa salade met geroosterde bloemkool en courgette

Bij deze quinoa salade geen lollig verhaaltje, gezeur over mijn drukke leven of gewauwel met betrekking tot mijn politieke haat-liefde verhouding met het zogeheten supergraan uit de Andes. Als je zin hebt in dit laatste verwijs ik je hier naartoe. Wil je gewoon een gezond maal op tafel plempen, blijf dan hier. Deze quinoa salade zorgt namelijk voor een goede start van de (werk)week en vult eventuele in het weekend opgelopen groentetekorten weer in één keer aan.

Mijn groentetekort ontstond dit weekend door de vrijdagmiddagborrel tot 1 uur ’s nachts te laten duren, wat betekende dat ik op een halve (ultradunne) flammkuchen na enkel een liquid dinner tot me had kunnen nemen en dus met een brullende maag naar huis fietste. Gelukkig kon ik vlak voor thuiskomst een pannenkoek op de kop tikken bij de plaatselijke nachtwinkel (ja, dat kan daar). Prima naar binnen te werken, zo’n ding, maar ik kon die dag dus wel naar mijn groenten fluiten. Dat gold ook voor zaterdagavond, die voornamelijk uit borrelhapjes (en de bijbehorende borrel) bestond. Gisteren heb ik op mijn vrije zondagochtend mezelf-  en een grote supermarkt- heel blij kunnen maken door de groenteafdeling leeg te kopen om onder andere deze snelle en gezonde quinoa salade te kunnen maken. En je weet het, ik hou niet van een slap slaatje, dus er moest wel genoeg lekkers in, zoals geroosterde bloemkool en ui, frisse courgette en knapperige kropsla.

De umpf van deze quinoa salade zit ‘m in de dressing van gepofte knoflook en citroen, en een flinke hoeveelheid feta en peterselie. Ja, dit vind je lekker! En buiten dat het een gezond groentefeest op een bordje is, is deze salade ook helemaal Meatless Monday proof. Goede start van de week toch?

Quinoa salade met geroosterde bloemkool
Quinoa salade met geroosterde bloemkool, courgette, avocado en een garlicky dressing

Ingrediënten voor 3-4 personen

200 gram quinoa

500 gram bloemkool, in kleine roosjes gesneden

1 ui, in ringen gesneden

3 tenen hele knoflook (ongepeld)

200 gram courgette, brunoise gesneden

150 gram kropsla, in reepjes gesneden

3 eetlepels gehakte platte peterselie

sap en rasp van een halve tot hele citroen

150 gram feta

1 rijpe avocado

Olijfolie

Zout en peper

optioneel: dikke yoghurt met wat peterselie en munt om erbij te serveren

To do:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de quinoa volgens de verpakking. Giet af en zet apart.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg er de ui, tenen knoflook en bloemkoolroosjes op. Besprenkel met een eetlepel olijfolie, bestrooi met zout en peper en rooster 20 minuten in de oven. Schep af en toe om.

Wanneer de bloemkoolroosjes lichtbruin zijn geroosterd en de knoflooktenen zacht zijn haal je de bakplaat uit de oven. Knijp de tenen knoflook uit in een vijzel of kom. Voeg een flinke snuf zout, rasp en sap van een halve citroen en twee flinke eetlepels olijfolie toe. Meng tot een dunne pasta. Proef of er nog zout, olie of citroen bij moet.

Giet de dressing over de quinoa en meng goed door elkaar. Voeg de ui, bloemkool, courgetteblokjes en kropsla toe en meng door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra citroensap. Verkruimel de feta en meng door de quinoa salade. Verdeel de salade over borden. Snijd een avocado in schijfjes en leg op de quinoa salade. Bestrooi tenslotte met peterselie en besprenkel met wat extra olijfolie. De salade eet extra lekker weg met een goede schep dikke yoghurt die wat op smaak is gebracht met zout, peper en wat gehakte munt en peterselie.

Quinoa salade met geroosterde bloemkool
Quinoa salade met geroosterde bloemkool, courgette en avocado: vega krachtvoer!

Leftovers passen prima in je lunchbox voor de volgende dag!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *