Bietenrisotto

Pink power in de herfst: bietenrisotto

Ja, ik heb de handschoenen toch maar uit de kast gehaald. En ja, ik heb mijn nek vandaag ook weer in mijn vieze vilten sjaal gewikkeld omdat ik mijn winterjas niet tot mijn kin kan dichtritsen. Vorig jaar ben ik met mijn lompe snowboots over mijn sjaal heen gelopen en kennelijk was het niet in me opgekomen het ding in de wasmachine te stoppen, dus er zat een modderige snowbootafdruk op toen ik hem in alle haast uit de kast griste om in de kou mijn fiets op te springen. Ik ben dus een koukleum en een viespeuk, dat je het weet.

Ik vertel je dit omdat ik die vieze sjaal ontdekte toen ik op weg was naar een koffieafspraak die ik combineerde met een bezoekje aan de markt waar ik op rode bieten stuitte en me bedacht dat die dingen leuk zouden zijn om een bietenrisotto mee te maken. Risotto’s doen het immers goed in de herfst: niets is fijner dan je vieze sjaal van je nek te rukken (en in de wasmachine te stoppen) en een kwartier in een pan vol romige rijst te roeren. Hoewel risotto met paddenstoelen mijn favoriet is leek een bietenrisotto me extra troostend en vermakelijk (de vriend niet, hij trok meteen een smerig gezicht). Herfst door een roze bril, wat orgineler dan al het oranje pompoengedruis toch?

Bietenrisotto dus. Als je heel lui bent kun je voorgekookte bieten gebruiken en in blokjes gesneden door de risotto doen, maar dan ben je wel erg lui. Bovendien is het veel lekkerder om verse bieten met schil en al in de oven te stoppen, even te laten roosteren en dan aan de rijst toe te voegen. In de tijd dat de bieten in de oven hun werk doen kun jij immers ook lui op de bank hangen/slapen/tv kijken. Wanneer de bietenrisotto klaar is voeg je een berg Parmezaanse kaas toe en dan heb je een bijzonder bord romig eten met een lichtzoete en aardse smaak, en de aller vrolijkste kleur roze die je je op deze herfstavond zal opfleuren. Zelfs de vriend die niet van risotto en roze houdt werd er blij van. Zo blij dat hij mijn schoon gewassen sjaal netjes van de waslijn haalde en aan de kapstok ophing.

Ingrediënten voor 4 personen (in mijn huishouden dus 2, maar ik eet echt te veel)

500 gram bieten (ongeveer 2 flinke jongens)

1 ui, fijngehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

300 gram risottorijst

150 ml witte wijn

1 liter groentebouillon

2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

50 gram Parmezaanse kaas en wat extra voor garnering

Klontje boter

4 flinke eetlepels ricotta of zachte geitenkaas

Olijfolie

Zout en peper

To do:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Wikkel de bieten in aluminiumfolie en leg in een schaal of op een bakplaat. Schuif in de oven en rooster 45 minuten of totdat ze zacht zijn. Laat even afkoelen in folie, pak daarna uit en verwijder de schil. Snijd in kleine blokjes. Pureer 1/3 deel van de bietenblokjes in de keukenmachine of met behulp van een staafmixer.

Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur met een scheut olijfolie en een klontje boter. Wanneer de boter licht begint te schuimen voeg je de ui toe. Draai het vuur wat lager zodat de ui niet bruin kleurt. Voeg de knoflook en wat zout toe toe en laat in 5-10 minuten zacht worden.

Draai het vuur iets hoger wanneer je de rijst toevoegt. Schep goed om. Na twee minuten blus je de rijst af met de wijn. Roer goed door en draai het vuur wat lager. Wanneer de wijn is opgenomen roer je er een soeplepel bouillon doorheen. Roer weer even en wacht totdat het vocht door de rijst is opgenomen. Herhaal dit totdat de rijst bijna gaar is.

Voeg vlak voordat de rijst goed is de bietenpuree toe. Schep om en voeg de stukjes biet toe. Houd een paar blokjes apart voor garnering. Voeg de Parmezaanse kaas, schep de rijst om en breng op smaak met zout en peper. Voeg een klontje boter toe, schep weer om, doe de deksel op de pan en laat te rijst even rusten.

Schep de smeuige bietenrisotto op borden. Bestrooi met extra Parmezaanse kaas, een schepje ricotta of geitenkaas, wat extra blokjes biet en peterselie.

Bietenrisotto
Bietenrisotto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *