Koreaanse koude komkommersoep

Oi naengguk: Koreaanse koude komkommersoep

Dat ongecompliceerde maaltijden veelal het beste smaken hebben de meeste Italiaanse maaltijden wel bewezen. Met een beperkt aantal simpele ingrediënten van goede kwaliteit kun je een echt feestmaal creëren. Onderstaand recept van de oi naengguk, is dan niet zozeer een feestmaal op zichzelf, maar vormt wel degelijk een mooi bijgerecht tijdens een Koreaanse maaltijd en is de perfecte verfrisser om op een loeihete dag op te eten: een lichte, koude Koreaanse komkommersoep. Als je een blik op de ingredientenlijst werpt is deze soep ogenschijnlijk saai: geen uitgesproken smaken, geen pit. Maar vergis je niet, deze subtiele soep is een must-eat op een warme dag. IJsblokjes houden de soep koud en de komkommer knapperig, de komkommer en de ciderazijn geven je een opkikker en het ziltige van de vissaus geeft de soep wat meer diepte.

Deze soep is met wat rijst perfect als lunch, een goed bijgerecht wanneer je vlees op tafel hebt en de nummer 1 vervanger voor de smerige poedersoep uit de automaat op kantoor wanneer je last hebt van een vier-uur-dip en een goede opkikker nodig hebt.

Maken dus!

Ingrediënten voor 3-4 personen

1 komkommer

1 teen knoflook, fijngehakt

anderhalve eetlepel vissaus

2 eetlepels ciderazijn

2 theelepels suiker

1 bosui, in ringetjes gesneden

500 milliliter ijskoud water

Zout

Sesamzaadjes

Optioneel: ijsblokjes en wat fijngehakte chili

To do:

Snijd de komkommer over de lengte doormidden. Schraap de zaadlijsten met een lepel eruit en snijd de komkommerhelften in halve maantjes en lange slierten.  Doe de komkommer in een kom, bestrooi met wat zout en laat tien minuten staan.

Meng in een grote kom de suiker met de azijn. Roer goed totdat de suiker is opgelost. Voeg de vissaus, knoflook, bosui en het water toe. Roer alles goed door elkaar en lepel dan de kommer er doorheen. Ik laat de soep altijd een half uur (in de koelkast) staan zodat de smaken beter worden.

Schep de soep in kommen en garneer met nog wat extra bosui, sesamzaadjes en eventueel wat chili voor wat pit. Op hele hete dagen kun je wat ijsblokjes toevoegen voor extra frisheid. Deze soep onthouden voor de zomer dus!

Koreaanse koude komkommersoep
Koreaanse koude komkommersoep: Oi naengguk

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *