Knolselderijsoep met pastinaak en knapperige rundvleespeepjes

Midweek eenpansgerecht: knolselderijsoep met crispy beef

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: deze knolselderijsoep is niet zo maar een soep. Nee, deze knolselderijsoep is een absoute winnaar, een nummer één- zo’n supersoep die met kop en schouders boven zijn soortgenoten uitsteekt. Deze beste jongen oogt misschien wat gewoontjes, maar laat je daar niet door misleiden, want hij is een echt bad boy (“bad” in de zin van lekker en bomvol smaak).

Ontdoe de knoestige en harige knolselderij van zijn jasje en je hebt een fijne groente om zijdezachte en crèmekleurige soep van te maken. De pastinaak die je toevoegt is een mooie zoete sidekick die de knoldelserijsoep opfleurt, maar niet domineert. Het geheim van de fijne, zachte en zoetzure smaak van de soep zit om door de toevoeging van een scheutje ciderazijn en een klein lepeltje suiker. Je soep krijgt hierdoor direct meer diepte. Als kers op de taart voeg je wat crispy beef (dus knapperige rundvleesreepjes) en groene peper toe en klaar is je koninklijke maaltijd. Dat je die rundvleesreepjes in een andere pan moet bakken maakt dat dit gerecht feitelijk niet onder de populaire midweek eenpansgerechten gecategoriseerd mag worden, maar daar heb ik lak aan. Die 3 minuten die je nodig hebt om de reepjes in te bakken zijn peanuts.

Dus: trek een sprintje naar de groenteboer voor die knolselderij, zou ik zeggen. De overige ingrediënten die je nodig hebt, alsook de instructies vind je hieronder.

Ingrediënten voor knolselderijsoep voor 4 personen:

1 knolselderij, geschild en in grove stukken gesneden

1 grote ui, grod gehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

1 kleine pastinaak, geschild en in grove stukken gesneden

75 milliliter room

1 liter groentebouillom

75 milliliter appelciderazijn

30 gram suiker

200 gram rundvleesreepjes

2 eetlepels maizena

een groene peper, in ringetjes gesneden

Zout

Peper

olijfolie

To do:

Zet een grote soeppan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Wanneer de olie warm is voeg je de ui en knoflook toe met een snuf zout. Draai het vuur middelhoog en zorg ervoor dat de ui en knoflook niet bruin worden. Voeg na 4 minuten de pastinaak, knolselderij en groentebouillon toe. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat daarna nog 20 minuten zacht doorkoken.

Wanneer de groenten zacht zijn pureer je ze tot een soep. Voeg room toe en roer goed door. Verwarm de appelciderazijn met de suiker en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg aan de soep toe. Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.

Zet een koekenpan met een scheutolijfolie op het vuur. Schep twee eetlepels maïzena op een bord. Bestrooi de rundvleesreepjes met zout en peper en haal dan door de maïzena. Klop af en leg in de pan. Bak de rundvleesreepjes kort totdat ze bruin en krokant zijn, maar nog sappig van binnen.

Schep de soep in kommen. Bestrooi met wat ringetjes groene peper en de crispy rundvleesreepjes (of serveer ze ernaast om de knapperigheid te behouden).

Een winnaar toch? Zo niet, mail me dan maar.

Knolselderijsoep met pastinaak en knapperige rundvleespeepjes
Knolselderijsoep met pastinaak en knapperige rundvleespeepjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *