Mandarijnen kwarktaart met speculaas

Mandarijnen kwarktaart met speculaas

Nu iedereen in de ban van de (on)gevulde schoen en pakjesavond is zou ik er voor kunnen kiezen om pepernoten te bakken en hierover te bloggen. Of ik zou homemade speculaasjes uit mijn oven kunnen toveren, of beter nog: een banketstaaf met amandelspijs. Dat doe ik dus niet. Pepernoten bakken doe ik wel als ik ooit mini me’s heb om samen mee te koken en het bakken van banketstaven vind ik toch nét even te kneuterig om daar een fotoshoot en een blogpost aan te besteden.

Nee, de komende Sinterklaasavond zullen de pepernoten en chocoladeletters gewoon uit de winkel op mijn tafel terecht komen. Net zoals de cadeau’s die ik nog moet kopen om in de grote juten zak te stoppen. De laatste uren voor 5 december zijn net als ieder jaar vrij hectisch: zwetend door vreselijke warenhuizen lopen op zoek naar hebbedingetjes en er dan achter komen dat je je pinpas bent vergeten, je gedicht willen printen terwijl er geen papier in de printer zit (en dit wist je, omdat elke dag de gedachte “oh ja, ik moet nog even papier kopen” door je hoofd schoot, maar je niet tot actie overging) en je suf peinzen over wat je je mannelijke familieleden cadeau kunt doen, maar naast het idee om sokken te geven verder geen bijzondere ingevingen hebt.

Geen tijd om uitgebreid te koken dus- laat staan bakken. Maar bij Sinterklaas hoort zoetigheid en iets eetbaars wat toch echt eigenhandig in elkaar is gedraaid- vind ik. Om Sesu Chops toch ook in de Sinterklaassfeer te brengen dacht ik dat het wel aardig was om een ouderwetse kwarktaart met een Sinterklaastwist te maken: een kwarktaart met een ware speculaasbodem en opgefleurd met mandarijnen. Voor deze taart hoef je bijna geen actie te ondernemen: geen gehannes met deeg of getuur voor het deurtje van de oven. De paar uur die deze kwarktaart nodig heeft om op te stijven in de koelkast kun je dan mooi gebruiken om printpapier te halen of met je pinpas terug naar de Bijenkorf te sjezen.

Fijne Sinterklaas!

Mandarijnen kwarktaart met speculaas
Mandarijnen kwarktaart met speculaas

Ingrediënten voor 1 mandarijnen kwarktaart met speculaasbodem

500 milliliter kwark

150 milliliter mandarijnensap (4/5 mandarijnen)

rasp van de schil van 1 mandarijn

125 gr witte basterdsuiker

200 ml slagroom

9 blaadjes gelatine

200 gr speculaasjes

85 gram boter

mandarijenpartjes voor decoratie

extra: springvorm met een doorsnee van 24 cm, bakpapier en boter om in te vetten

To do:

Pak een kom en vul die met koud kraanwater. Doe de gelatineblaadjes in de kom en laat zo’n 5 minuten weken.

Vet een springvorm met een doorsnee van 24 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Smelt de boter op laag vuur of in de magnetron. Verkruimel dan de speculaasjes en meng de gesmolten boter er doorheen. Als het mengsel te droog is voeg je 1 of 2 eetlepels water toe. Stort op de bodem van de springvorm en druk aan.

Pers de mandarijnen uit en meet 150 mililiter sap af. Doe het sap in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Pak een grote kom waarin je de de suiker en rasp van de schil van 1 mandarijn door de kwark schept. Klop in een andere kom de slagroom stijf.

Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en roer door het verwarmde mandarijnensap. Schenk het sap door de kwark. Roer er daarna de geklopte slagroom doorheen. Giet het mengsel in de springvorm en laat 3 uur in de koelkast opstijven.

Wanneer de kwarktaart klaar is kun je ‘m versieren met wat partjes mandarijn. Voor een mooie glans op het fruit kun je een blaadje gelatine oplossen in een paar eetlepels verwarmd mandarijnensap en de partjes met een kwastje ermee bestrijken. Deze kwarktaart is prima om samen met een chocoladeletter op te eten trouwens- probeer het maar!

Mandarijnen kwarktaart met speculaas
Mandarijnen kwarktaart met speculaas

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *