citroen maanzaadcake

Makkelijke citroen maanzaadcake

Oei, dit is een citroen maanzaadcake die je wilt maken. En het leuke is dat deze frisse jongen met duizenden zwarte zaadjes door echt de grootste idioot gebakken kan worden, zoals door mij bijvoorbeeld. Als hoogzwangere foodblogger is bakken toch best lastig geworden aangezien ik de neiging heb om essentiële ingrediënten te vergeten toe te voegen of hoeveelheden door elkaar te halen. Mèh.

Hard aan de bak tijdens verlof

Ja, het is waar. Tegen het einde van je zwangerschap word je een suf debieltje, echt. Waar ik eerst een beetje tegen zwangerschapsverlof op zag omdat ik me afvroeg waarom je nou in hemelsnaam vier weken voor de bevalling al uit de roulatie moest zijn, zie ik er nu de voordelen van in. Het eerste voordeel is dat collega’s niet meer te maken hebben met een wazige schildpad die zich de godganse dag richting de toiletten begeeft in de tijd van de baas. Als je dan voor de tiende keer van de pot afkomt en mensen beginnen te vragen wanneer je nou (eindelijk) met verlof gaat weet je hoe laat het is: je brein is gekrompen en men heeft liever dat je de rompertjes maar alvast gaat wassen dan dat je je nog met een rapportage bemoeit. Oké. Het andere voordeel van verlof is echter belangrijker: ik kreeg weer tijd, en vooral energie, om voor anderen te koken en alle baksels en kooksels op de gevoelige plaat vastleggen. En dit was hard nodig om Sesu Chops weer van nieuwe en fijne homemade content te voorzien.

Bakken voor vrienden

Zodra mijn verlof startte heb ik dan ook direct wat vrienden en familie over de vloer gehad voor het avondeten. Op deze manier had ik een stok achter de deur om weer eens stevig te koken en mijn standaard kookreportoire even te laten voor wat het was. Ook betekende het geven van etentjes een excuus om zoete baksels uit de oven te toveren aangezien ik het nooit zie zitten om alleen voor de meneer en mij een taart te bakken. Want zeg nou zelf: een taart met zijn tweeën is toch niet gezellig? Daar heb je meer eetmaatjes voor nodig! En die kwamen zodra ik mijn collega’s op kantoor gedag had gezwaaid.

Zoet en de zon: citroen maanzaadcake

Omdat het mooi weer was kreeg ik zin in een simpele citroen maanzaadcake met zo’n lekker laagje wit citroenglazuur. Het idee om de cake nog lekkerder te maken met een siroop kreeg ik van onze beste man Jamie Oliver. Door gaatjes in de nog warme cake te prikken en die te vullen met siroop wordt je citroen maanzaadcake heerlijk sticky en vol smaak. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen. Gooi dan nog 75 gram extra kristalsuiker door het cakebeslag zelf (dus 175 gram in totaal).

citroen maanzaadcake
Citroen maanzaadcake: vol van smaak door de siroop en een lekkere icing on top

Het leuke aan deze citroen maanzaad cake is niet alleen dat ie makkelijk te maken is, maar ook dat het geen enorm bakbeest is waar je je later op de avond nog misselijk aan eet omdat je het tóch niet kon laten om met je tengels van de leftovers af te blijven. Deze cake is relatief klein en wordt gebakken in een springvorm met een doorsnee van 20 cm. In huize Sesu betekent dat dat ie geschikt is voor 4-6 personen, maar in een normaal huishouden zou deze citroen maanzaad cake ook 8 man van een flink stukje zoet kunnen voorzien. Mocht je toch nog overhouden, neem het overgebleven stukje mee naar je werk en voer het aan een irritante collega. Een gebit vol maanzaadjes is namelijk een erg grappig gezicht!

Ingrediënten voor 1 citroen maanzaadcake

175 ongezouten boter (en wat extra)

100 gram kristalsuiker

200 gram zelfrijzend bakmeel

3 eieren

30 gram maanzaad

Sap en rasp van 1 grote citroen

Siroop:

100 gram kristalsuiker

90 gram citroensap

Glazuur:

225 gram poedersuiker

3 eetlepels citroensap

Extra nodig: bakpapier, satéprikkers en springvorm van 20 cm

To do:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met een doorsnee van 20 cm met bakpapier en vet in met boter.

Pak een grote kom. Klop de boter en suiker luchtig. Voeg dan de eieren één voor één toe en vervolgens het citroensap- en rasp, maanzaad en zelfrijzend bakmeel. Giet het cakebeslag in de springvorm. Strijk glad en bak in 40-50 minuten gaar. Check met een satéprikker of de cake gaar is door ‘m in de cake te steken en 5 tellen te wachten. Als de sateprikker er schoon uitkomt is de cake klaar. Zo niet, laat de cake dan nog even doorbakken.

Laat de cake eerst een paar minuten afkoelen in de springvorm. Haal ‘m daarna uit de springvorm en stort op een rekje om verder af te koelen. Maak als de cake nog warm is de citroensiroop door in een steelpannetje het citroensap en de suiker op te lossen. Maak dan met een satéprikker heleboel gaatjes in de bovenkant van de cake en lepel de siroop in de gaatjes. Zo wordt je citroen maanzaadcake extra lemonny en sticky!

Maak het glazuur door het citroensap en de poedersuiker goed met elkaar te mengen tot een dik papje. Wanneer de cake bijna helemaal afgekoeld is schenk je het glazuur over de cake. Schenk het in het midden uit, het zal zich dan vanzelf mooi over de cake verdelen en van de randen aflopen. Laat het glazuur hard worden en val dan aan.

citroen maanzaadcake
citroen maanzaadcake: kun jij het bij één stukje laten?

 

Share

One comment

  1. Antoinette Coops
    22 May 2017 at 08:59

    Mmm, die ga ik deze week maar eens maken, ik heb er een maanzaadgebit voor over!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *