Vis taco met rainbow slaw and avocado-yoghurtsaus
, ,

Healthy vis taco’s met rainbow slaw

 

Bij mij thuis blijft het wat er ook gebeurt nog even zomer. Of het nu regent of niet, met zomerse deuntjes uit de speakers, kleurrijk en licht eten, gekoelde wijn en wat frisse biertjes binnen handbereik krijg je me voorlopig niet van mijn vers getimmerde dakterras af. Met een extra trui houd ik het nog wel even buiten uit.

En wat eet je dan in september om het zomergevoel nog even goed vast te houden? Vis taco’s! Onderstaand recept is een absolute winnaar omdat het a) een fluitje van een cent is om te maken, b) bijzonder smaakvol is doordat de vis wordt gebakken met wat specerijen, de rainbow slaw fris en knapperig is en de avocado-yoghurtsaus zacht en creamy qua structuur, maar ook een frisse en pittige kick heeft, en c) een rijtje vis taco’s er super feestelijk uitziet en daarom zeer geschikt is voor allerlei gasten die je zo maar over de vloer zou kunnen krijgen- het uiterlijk van deze vis taco’s heeft een hoog “oeh en aah”-gehalte. Wat ook mooi meegenomen is, is dat deze vis taco’s licht en gezond zijn omdat ze niet bomvol vlees en bonen zitten en ook niet met klodders zure room geserveerd (en gegeten) hoeven te worden.

Zoals je merkt ben ik meer dan gelukkig met dit recept. Deze vis taco’s bevielen zelfs zo goed dat ik ze twee dagen achter elkaar heb gegeten. En dat is een unicum, omdat ik twee dagen precies hetzelfde gevulde bord voor mijn neus- heel verwend wellicht- oersaai vind. De eerste dag heb ik de meneer met wie ik woon blij verrast (“Zo, dit was toch best goed weg te werken” ) met dit kleurrijke maal en de volgende dag heeft een bevriende foodfan deze vis taco’s met volle mond goedgekeurd en groen licht gegeven om dit haar vaker te mogen voorschotelen. Hoera!

Al met al, deze vis taco’s zijn een blijvertje in mijn weekmenu’s. De tortilla’s heb ik overigens niet zelf gemaakt, ik ben nog steeds op zoek naar het ideale recept om verse tortilla’s licht en zacht te houden. Wanneer ik het geheim heb ontdekt wordt dit uiteraard meteen gedeeld.

En nu, aan de slag!

Ingrediënten voor 8 kleine vis taco’s (voor 2-4 personen, of als hapje voor 8 personen)

8 kleine tortilla’s

halve avocado

Voor de avocado-yoghurtsaus:

Halve avocado

Half teentje knoflook, fijngehakt

1 eetlepel gehakte korianderblaadjes

1 jalepeño pepertje (laat weg wanneer je niet van pittig eten houdt)

Sap van een halve limoen

Zout en peper

5 flinke eetlepels halfvolle of volle yoghurt

Voor de vis:

300 gram stevige witvis filet (zoals kabeljauw, tilapia of snapper)

1 eetlepel bloem

1 theelepel gedroogde oregano

1 afgestreken theelepel knoflookpoeder

1 afgestreken theelepel komijn

Een halve theelepel chilipoeder

1 eetlepel gerookte paprikapoeder

Snuf zout

1 flinke theelepel versgemalen peper

Voor de rainbow slaw:

150 gram rode kool, geraspt of in dunne reepjes gesneden

85 gram wortel, geraspt

1 bosuitje, in kleine ringetjes gesneden

2 eetlepels gehakte korianderblaadjes, en wat extra voor garnering

1 eetlepel limoensap

Zout en peper

1 eetlepel olie

To do:

Maak de avocado-yoghurtsaus door alle ingrediënten in een keukenmachine of blender te pureren tot een gladde saus. Breng op smaak met extra zout, peper en limoensap en voeg indien de saus te heet is wat extra yoghurt toe. Dek af en zet in de koelkast.

Maak de rainbow slaw. Meng de kool, wortel en bosui. Voeg olie toe en breng op smaak met zout en peper en limoensap. Kneed de groenten een beetje. Wacht nog even met het toevoegen van de koriander. Zet de rainbow slaw apart tot gebruik.

Zet een koekenpan op het vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Bestrooi de visfilets met zout en peper. Pak een grote kom of bak voeg daar de bloem, kruiden, specerijen, zout en peper aan toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar. Bedek de vis met het gekruide bloemmengsel.

Wanneer de olie heet is, klop je de overtollige bloem van de vis en bak je de filets in 2-3 minuten aan elke kant gaar. Verwarm ondertussen je tortilla’s in een droge pan of magnetron.

Wanneer de vis gaar is en een mooi bruin kruidenkorstje heeft draai je het vuur uit. Leg de filets op een snijplank, laat iets afkoelen en trek de vis met twee vorken uit elkaar, zodat je grote ‘ flaky’ stukken krijgt.

Bouw de taco’s! Roer de koriander door de rainbow slaw. Snijd de andere helft van de avocado in partjes.

Pak een tortilla en leg ‘m in je handpalm. Vouw je hand een beetje dicht zodat de tortilla zich tot een schelp vormt die gevuld kan worden. Vul de tortilla eerst met een handje rainbow slaw en leg daarop een paar stukken vis. Leg er één of twee stukken avocado op en leg de taco op een groot bord of plank. Om te voorkomen dat je taco weer helemaal open gaat zet je de volgende tortilla tegen één kant de eerste volle taco aan. Wanneer je die gevuld hebt leg je daar weer een tortilla tegen aan. Op deze manier blijven de taco’s gevouwen staan- alleen de twee buitenste taco’s zijn half open (zie foto). Wanneer je al je taco’s hebt samengesteld besprenkel je ze royaal met de avocado-yoghurt saus en bestrooi je ze nog met wat extra blaadjes koriander.

Kijk even naar het kleurrijke geheel en eet het dan meteen op.

Vis taco met rainbow slaw and avocado-yoghurtsaus
Vis taco met rainbow slaw and avocado-yoghurtsaus
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *