bietensalade met gerookte zalm

Happy 2016: kleurige bietensalade met gerookte zalm en pistachenoten

Voordat ik over mijn fleurige bietensalade met gerookte zalm ga raaskallen: Gelukkig nieuwjaar!!! Ik hoop dat iedereen 2016 flink dansend en en hard lachend heeft ingeluid, met een glas bubbels in de ene hand en een oliebol in de andere. Ik in ieder geval wel en het was zó goed gelukt om van Oud en Nieuw een mooi feest te maken dat ik 1 januari alleen maar in bed heb doorgebracht. Je kent het wel (of misschien ook niet): een gat in de dag slapen, pas ’s middags ontbijten, de rest van de dag tv-series streamen in bed, ondertussen whatsappen met medefeestvierders over hoe leuk het feest was en hoe je brak je nu in bed ligt, weer in slaap vallen onder de warme douche, diepvriespizza funghi in bed eten en dan goed je mond verbranden aan de plastic kaas die erop ligt te bubbelen. 1 januari ten top!

Heerlijk zo de hele dag niets uitspoken en doen alsof de rest van de wereld even niet bestaat. En fijn dat meneer de vriend hier op zijn tijd ook wel van houdt- hij was vooral blij dat zijn enige taak van de dag het snijden van de ranzige pizza was. Maar toen we vandaag wéér schandalig laat wakker werden schrok ik wel even. We hadden weer 12 uur ronkend doorgebracht terwijl we de dag ervoor dus alleen het bed hadden verlaten voor een plas- of douchepauze. Ik ben toen ik wakker werd meteen mijn bed uitgesprongen om een fris en gezond maaltje te bedenken. Die plastic pizza in bed was leuk, maar goed voedsel naar binnen schuiven is leuker. Met mijn ogen nog half dicht heb ik deze bietensalde met gerookte zalm in elkaar gedraaid. En terwijl ik –tergend langzaam- aan het snijden en hakken was vroeg ik me af hoe het mogelijk was dat ik nog steeds moe was. Mij bekroop de angstige gedachte dat het aan de leeftijd zou kunnen liggen. Heb je als 30+er tegenwoordig twee dagen nodig om bij te komen van een simpel feestje?! Het zou toch niet…?

Hoe dan ook: met het idee om de tweede dag van 2016 fris en fruitig te starten dacht ik dat het wel aardig was om rauwe in plaats van gekookte bieten in de bietensalade te gebruiken. Ik slachtte een gele en een rode biet, bedacht me dat stukjes avocado er ook bij moesten, evenals wat frisse blaadjes sla, en om de gerookte zalm op te pimpen mengde ik wat zure room met wat geraspte mierikswortel en dille. Voor een extra goede start dacht ik dat noot-power ook wel handig zou zijn, dus hakte ik ook een hand pistachenoten die ik door de bietensalade met gerookte zalm gooide.

En ja, deze bietensalade met gerookte zalm is fris en fruitig (dat laatste in figuurlijke zin dan), een echte opkikker en een instant vitaminebom. Bovendien word je heel blij van alle kleuren op je bord. Als je de boel een beetje netjes rangschikt en zo voorschotelt aan je eetmaatjes lijkt het net alsof je uren in de keuken hebt lopen pielen- dat is dus niet zo. Overigens moet ik er wel bij vermelden dat ik maar één bord zo gezellig heb opgemaakt voor de foto. De rest heb ik heel lui in een schaal gedonderd en- jaja- in bed opgegeten. Want tja, het is 2 januari 2016, het jaar dat ik 32 word en klaarblijkelijk twee dagen nodig heb om bij te komen van een nachtje doordansen. Welterusten iedereen!

bietensalade met gerookte zalm
Bietensalade met gerookte zalm: voor een frisse en gezonde start van 2016- zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen 🙂

Ingrediënten voor een bietensalade met gerookte zalm voor 4 personen

1 gele biet

1 rode biet

Sap van een halve citroen

2 eetlepels olijfolie

2 theelepels witte wijnazijn

1 theelepel honing

1 sjalot, fijngehakt

Zout en peper

200 gram gerookte zalm

1 avocado, in schijfjes of blokjes

1 hand gehakte pistachenoten

1 theelepel dille, fijngehakt

2 theelepels geraspte mierikswortel

100 milliliter zure room (of crème fraiche)

2 handjes sla: bijvoorbeeld rucola en veldsla

Extra: mandoline of kaasschaaf om de bieten in dunne plakjes te snijden

Evt. handschoenen als je geen rode vingers van de biet wilt krijgen

To do:

Meng de witte wijnazijn, honing, citroensap, sjalot en olijfolie door elkaar. Zet apart en schil de bieten. Gebruik een mandoline of kaasschaaf om de bieten in dunne plakjes te snijden. Begin met de gele biet, zodat ie niet de rode kleur van de rode biet overneemt. Doe de gele en rode bietenschijfjes in twee aparte kommen. Schenk 2/3 van het azijn-olie mengsel over de bieten (het over gebleven deel bewaar je). Bestrooi met zout en peper, hussel door elkaar en zet de kommen apart.

Roer de zure room los, voeg 2 theelepels (of meer naar smaak) geraspte mierikswortel en 1 theelepel dille toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.

Maak de borden op: verdeel de bieten over de borden. Leg er de stukken avocado en gerookte zalm op. Maak van de zalm een soort bloemen zodat je er de zure room met mierikswortel in kunt scheppen. Verdeel de sla over de borden en bestrooi met de gehakte pistachenoten. Sprenkel het laatste deel azijn-oliemengsel over de salade, bestrooi met zout en peper en serveer.

bietensalade met gerookte zalm
Bietensalade met gerookte zalm, mierikswortelcrème, avocado en pistachenoten. Smaakt net zo lekker als ie eruit ziet!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *