gegrilde groenten

Geroosterde groenten met tahin koriandersaus

Wanneer ik in het weekend te veel (en dikwijls ongezond) heb gegeten omdat ik niet weg was te slaan bij foodtrucks met burgers, gevulde wraps, gestoomde broodjes met buikspek of andere caloriebommen heb ik de maandag erna meestal veel zin in een flinke dosis groen. Dit geldt ook voor de dagen na een paar feestelijke kerstdiners waar ik nog meer eten dan de normaal naar binnen heb geschoven. Vandaag is het dus extra tijd voor wat lichtere kost en flink wat vitaminen. Aangezien ik pas voor een bak ijsbergsla met geraspte bospeen (dat lijkt dan net weer te erg op een dieet) vormt het eten van geroosterde groenten voor mij een eenvoudige, maar vooral de lekkerste manier om veel groenten binnen te krijgen.

Niets is lekkerder dan zoete aardappels en bloemkool uit de oven, die gezellig samen zijn geroosterd met stukken ui en hele tenen knoflook. Vooral met mijn geniale tahin koriandersaus worden de geroosterde groenten een echt feestmaal dat niet minder lekker is dan wat je tijdens kerst hebt mogen opeten. De tahin is heerlijk romig en notig, maar is niet te zwaar door de frisse citroen en korianderblaadjes. De koriander maakt de saus ook nog eens lichtgroen, wat ervoor zal zorgen dat je eetmaatjes (als je niet alleen eet) zich zullen afvragen wat het geheime ingredient van deze funky saus is (bij het zien van de saus dan, want je proeft de koriander meteen natuurlijk).

Naast dat deze geroosterde groenten geschikt zijn als gezondheidsbom na de feestdagen zijn ze ook ideaal om op het menu te zetten na een drukke werk- of uitbrakdag. Om deze geroosterde groenten op tafel te zetten vereist namelijk vrijwel geen werk of aandacht. Je stopt de groenten een half uur in de oven om ze daarna op te eten. Hoeveel makkelijker wil je het hebben?

Serveer een grote schaal met deze geroosterde groenten bij een goed stuk gevogelte of vlees. Druppel wat tahin koriandersaus vlak voor het serveren over de groenten heen, of serveer apart. Op een gewone doordeweekse dag lenen deze geroosterde groenten zich goed voor een makkelijke maaltijd voor de tv, bij voorkeur met falafelballetjes- zelfgemaakt of heel lui van de supermarkt.

Geroosterde groenten
Je geroosterde groenten worden van lekker héél lekker door de saus van tahin, citroen en koriander

Ingrediënten voor een schaal geroosterde groenten voor 6 personen (bijgerecht) of 3 personen (hoofdgerecht):

1 bloemkool, in roosjes

3 zoete aardappels, in halve maantjes

2 uien, in partjes

8 tenen knoflook

Halve theelepel chilipoeder

1 theelepel gemalen komijnzaad

Zout

Peper

olijfolie

Tahin koriandersaus:

100 milliliter tahin

50 milliliter olijfolie

een hand gehakte korianderblaadjes (ongeveer 8-10 gram)

50 milliliter water

een halve theelepel gemalen komijnzaad

een halve teen knoflook, grof gehakt

Zout

Peper

To do:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid de groenten, ui en knoflook erover uit en bestrooi met wat komijn, chilipoeder, zout en peper. Sprenkel er twee eetlepels olijfolie overheen en hussel door elkaar. Zet de bakplaat in de hete oven en laat de groenten een half uur roosteren. Draai na een kwartier de groenten even om.

Maak dan de tahin koriandersaus. Doe de tahin, knoflook, scheutje water, citroensap, koriander, komijn en olijfolie in een hoge beker en pureer tot een romige saus. Breng op smaak met zout en peper. Als je de saus te dik vindt voeg je wat extra olijfolie toe.

Haal de geroosterde groenten uit de oven en serveer op een grote schaal met de tahin koriandersaus.

 

Geroosterde groenten
Een poging om de drizzle tahin koriandersaus over de geroosterde groenten vast te leggen…

Voor deze schaal met geroosterde groenten kun je uiteraard ook andere groenten de hoofdrol laten spelen. Denk aan paprika, courgette of aubergine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *