Barley tea

Aan diëten die me van alles voorschrijven en mij verbieden lekker eten te consumeren heb ik een broertje dood. Maar na een paar dolle kerstdagen vol eetpartijtjes vind ik een korte pauze in uitbundig eet- en drinkgedrag ook wel eens fijn. Vandaag is zo’n ideale dag om ’s ochtends na een doodgewoon bammetje met kaas (of een heel saai zacht gekookt eitje) een blokje om te lopen en daarna je huis te vullen met het aroma van geroosterde gerst. En nee, daar ga je niet nog eens een ontbijt van maken: je zet er thee van, Koreaanse barley tea welteverstaan.

In Korea wordt er belachelijk veel thee gedronken. En Koreanen zijn slim: ze zetten niet enkel thee van de welbekende theebladeren (ook lekker), maar er wordt ook veel thee gezet van geroosterde granen, zoals gerst of boekweit. Door graan licht in de pan te roosteren en daarna kort in water te koken heb jij vandaag de meest bijzondere en stoere thee in je kop. In Korea wordt de barley tea tijdens en na het eten vaak gedronken omdat het lekker is, maar ook omdat- tja..rumour has it- deze thee talloze gezondheidsvoordelen schijnt te hebben. En dat is natuurlijk leuk voor de healthfreaks die (per ongeluk) op deze pagina terecht zijn gekomen. Denk hierbij weer aan de geliefde antioxidanten, de ‘reinigende werking voor het lichaam’, stofjes (o.a. melatonine) die je van je slaapproblemen afhelpen, en bovenal: er wordt beweerd dat barley tea de vruchtbaarheid van de man zal bevorderen. Barley tea = baby tea! Tja. Ik drink mijn favoriete non-alcoholische drankje omdat het zo fijn en vol smaakt. De thee smaakt licht bitter, maar ook wat nootachtig met geroosterde tonen. Ideaal om in de winter te drinken en zo rustig bij te komen van de overweldigende kookprestaties van familieleden, maar afgekoeld is deze barley tea ook een verkwikkend zomerdrankje (ja healthfreaks: zonder suiker of cafeïne!)

Bij de toko vind je theezakjes met geroosterde gerst, boekweit of mais, maar het is het allerleukste en lekkerste om zelf met wat graankorrels aan de slag te gaan.

Ingrediënten voor 1 liter thee:

125 gram gerst

1 liter water

To do:

Zet een pan op het vuur en laat heet worden. Rooster dan de gerst in de droge pan. Schud de gerst regelmatig zodat de korrels niet aanbranden. Laat de gerst lichtbruin kleuren. Voeg een liter water toe en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur uit en doe je een deksel op de pan. Laat de gerst nog vijf minuten in het water trekken zodat het water de kleur van de gerst krijgt. Zeef het water en schenk je barley tea in een kop.

 

Barley tea
Barley tea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *